Ázsia Neked utazási tanácsadás: az ázsiai utak szakértője – költséghatékony utazás egyénileg

Japán igazi csábereje – A cseresznyefa-virágzás

Japánt gyakran a technológiával, a robotizációval, a sushival vagy a világ leggyorsabb vonatával azonosítjuk, viszont a természet is épp úgy jelen van ebben a futurisztikus országban, mint az előbb említett tényezők.

Ki ne hallott már a pompás, rózsaszín virágba borult cseresznyefáról, ami mind a helyieket, mind a Japánba érkező turistákat megbabonázza? Ha már elgondolkoztál rajta, hogy milyen lenne ezt a csodát a saját szemeddel is látni, akkor jó helyen jársz, hiszen összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a cseresznyefa-virágzásról.

 

Mit jelent a cseresznyefa-virágzás a helyiek számára?

A cseresznyefa virágzása az élet átmeneti jellegét szimbolizálja, de egyben az új kezdetet is jelenti, hiszen Japánban április 1-je a pénzügyi- és a tanév kezdete. A cseresznyefa-virágzás, avagy japánul sakura nemcsak a szép rózsaszín virágokról szól, hanem a kultúra része. A művészetekben, költészetben, irodalomban, kerámiákon is évszázadok óta jelen van, továbbá maga a virág nézése, avagy japánul hanami is több éves hagyományokkal rendelkezik.


kép: shutterstock

A virágzáskor rengeteg fesztivált és rendezvény tartanak országszerte, továbbá a fa alatti piknik a barátokkal is rendkívül népszerű tevékenység ilyenkor.

 

Mikor figyelhető meg pontosan ez a különleges jelenség?

Sajnos a virágzás érkezése nem olyan pontos, mint a híres japán gyorsvasúté, az időjárás függvényében minden évben lehetnek kisebb eltérések a napok között. A cseresznyefa körülbelül 1-1,5 héten keresztül virágzik, de  a jelenség szerencsére az egész országban megfigyelhető márciustól május elejéig terjedő időszakban egy déltől északra vonuló sávban. Ez jó hír a Japánba készülőknek, hiszen ha már megvetted a repülőjegyet, de végül lekésted a fák virágzását Tokióban vagy Kiotóban, akkor még mindig van időd északra, Tohoku vagy Hokkaido régiókba utazni.


kép: shutterstock

Legelőször Okinawa szigetén január közepe fele kezdenek el virágozni a cseresznyefák, majd február második hetére az egész sziget virágba borul. Tokyoba március végén, Kyotoba és Osakába általában április elején érkezik meg a várva várt jelenség, az északi régióban pedig még május elején is megfigyelhető.

Ha nem bíznád a véletlenre, a japánok cseresznyefa-virágzási előrejelzést is biztosítanak ezen az oldalon, így már előre készülhetsz a tervezéssel.

forrás: utazómajom

 

 

Ha személyesen szeretnéd átélni Japán szépségét ebben az időszakban, minimum 6-7 hónappal a virágzás előtt kérj ajánlatot az azsianeked.com oldalunkon munkatársunktól!

About the Author