Ázsia Neked utazási tanácsadás: az ázsiai utak szakértője – költséghatékony utazás egyénileg

Mauritius elpusztított jelképe

A Dodó madár, amely az embernek köszönheti kihalását, az Indiai-óceán területén lévő Mauritius szigetén élt.

A Dodók viszonylag nagyméretű, röpképtelen galambfélék voltak: a magasságuk kb. 1 méter, a tömegük pedig 10,6–17,5 kg körül lehetett. Nagy fejük, erőteljes csőrük, csökevényes szárnyaik, vaskos lábuk és zsíros fartájékuk volt.


fotó: shutterstock.com

 

Szórványos híradások szerint a fűszerkereskedő hajók matrózai furkósbottal öldösték le őket, hogy élelemhez jussanak. Kihalásukat a félénkség teljes hiánya és legfőképpen a telepesek által behurcolt és később elvadult háziállatok (pl. disznók, kutyák, makákók) okozták, melyek felfalták a földön fészkelő madarak tojásait. Hozzájárulhatott kihalásukhoz az élőhelyük, az őserdők tönkretétele.


fotó: shutterstock.com

 

A Dodó madár egyik utolsó példányát – a koponyájának legfrissebb vizsgálata alapján-  fejbe lőhették. A történészek szerint a röpképtelen madarat egy 17. századi londoni házban tartották és úgy vélték, hogy betegség miatt pusztult el, ám koponyájában a frissen végzett elemzéssel ólomsörétet találtak, amit a szárnyasok vadászatára használnak.

 

Az Ázsia Neked 2017 óta kínál egyedi és különleges megoldást azoknak, akik ázsiai, afrikai és közel-keleti utazást terveznek. Mutatjuk hozzá a legjobb ajánlatokat az azsianeked.com oldalunkon!

About the Author