Ázsia Neked utazási tanácsadás: az ázsiai utak szakértője – költséghatékony utazás egyénileg

Srí Lanka TOP 5

Comment are off

Az elmúlt években Srí Lanka Ázsia egyik legkeresettebb utazási célpontjává vált, köszönhetően lélegzetelállító hegyvidékének és a pálmafákkal szegélyezett partszakaszainak.

Srí Lanka-i utazásod alatt belekóstolhatsz a dél-ázsiai kultúrába, az ókori történelembe. Teaültetvényeken és hegyeken kirándulhatsz, valamint kipróbálhatsz számtalan vízi sportot is. Ugyanakkor a vadon élő állatok, az ősi történelem, a kultúra és a gasztronómiai élmények a legmeghatározóbbak. Az ország egymaga nyolc UNESCO világörökségi helyszínnek ad otthont.

Mi most kiemeltünk 5 kötelező célpontot, amit érdemes meglátogatnod, ha Srí Lankára utazol. Íme:

 

5. Sigiriya

Az Oroszlánsziklaként ismert fellegvár 1982-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára. A szigetország közepén lévő bazalttömb kétszáz méter magasan emelkedik a Srí Lanka-i dzsungel fölé. A megszilárdult lávadugó tetejére 1.200 lépcső vezet, de a végén garantált jutalmad lesz a palotakomplexum pazar látványa. A fellegvár főbejárata valaha egy hatalmas oroszlánt formázott, de ma már ennek a szobornak csak a mancsai és a karmai vannak meg. Közöttük indul a lépcsősor, ami a szikla tetejére vezet.

A palota-komplexum körül létrehozott kerteket és az ezeket tápláló medencéket, valamint csatornarendszereket a történelem első épített kertjei között tartják számon. A komplexum bejárására 3-4 órát érdemes szánnod, azonban azt is vedd figyelembe, hogy a mosdó csak a főbejárat mellett és a kijáratnál van. Palackozott ásványvíz a helyszínen kapható – ajánlatos is venni, mivel a lépcsőzés bő órás program.

 

4. Pinnawala Elefántrezervátum

Az 1975-ben létrehozott állatmenhely indulásakor mindössze 5 elefánt befogadására vállalkozott, mára azonban már közel 90 ormányos otthona. A 10 hektáros területen sérült és veszélyeztetett példányokat ápolnak. A leglátványosabb attrakció, amikor naponta kétszer (10:00 és 14:00) a településen áthaladva a folyóhoz vezetik a hordát. Itt látogatók is követhetik őket, és e szentnek tartott állatok csodás példányaival tölthetik el a fürdőzésre szánt két órát. A park 8:30-kor nyit, és 18:00-ig fogadja a látogatókat.

 

3. Arugam-öböl

A keleti tengerpart legdélebbi fürdőhelye Srí Lanka és a világ egyik szörfparadicsoma. A kristálytiszta vízű Indiai-óceán hullámai itt több száz méteren teszik próbára a hullámlovasokat. Május és szeptember között érkezik a legtöbb látogató, az év többi részében azonban elhagyatott a környék. A szállodák és a vendégházak az öböl déli, Arugam Point-hoz közeli részén koncentrálódnak. A homokos tengerparton kisgyermekekkel is jól lehet pihenni, de a búvárok is megtalálják számításukat: a parttól nem messze halban bővelkedő sziklás területek, helyenként hajóroncsok várnak felfedezésre.

 

2. Kandy

A város az ország kulturális központja, nem mellesleg a buddhizmus szent helye. Itt található ugyanis a Szent Fog temploma. Az egykori Kandy királyság palotaegyüttesében található templomban helyezték el Buddha fogrelikviáját. Már ősi időktől fogva ez az ereklye fontos szerepet játszott a helyi politikában, mert úgy tartják, hogy akié az ereklye, azé az ország irányítása is. Kandy – amely ma az UNESCO világörökség részét képezi – volt a Srí Lanka-i királyok legutolsó fővárosa, elsősorban az itt található templom miatt. Ugyanakkor van itt még más is! Ha Srí Lanka-i utazásodat július-augusztus környékére időzítenéd, akkor jegyezd meg az Esala Perahera fesztivált, ahova érdemesebb mielőbb ülőhelyet foglalnod (online itt tudod megtenni: https://shop.lakpura.com/collections/kandy-esala-perahara). A 10 napos színes fesztivált minden évben megrendezik; elképesztő kavalkádra számíthatsz táncosokkal, elefántokkal, felvonulásokkal.

 

1. Adam’s Peak ‹Ádám-csúcs›

A 2.500 méter magas “Szent Lábnyom” hegye az ország központi hegyvidékén magasodik , egyszerre négy világvallás zarándokhelye. A hegy csúcsán található az a lábnyomra emlékeztető sziklaképződmény, amelyet a buddhista hagyomány “Szent lábnyom” néven tisztel, s amelyről azt tartja, hogy Buddha hagyta maga után, mikor harmadik alkalommal látogatott a szigetre.

A hinduk úgy vélik, hogy a lábnyom Sivanak tulajdonítható, míg a Srí Lankára érkező portugál keresztények Szent Tamás apostol ereklyéjének tartották, melyet a legenda szerint mennybemenetelekor hagyott a sziklaszirten. Az iszlám hívők szerint a mintázat az Édenkertből kiűzetett Ádám lába nyoma, s ez az a hely, ahol a Földre érkezett. Az Ádám-csúcs decembertől májusig vonzza a legtöbb látogatót és zarándokot, ugyanis az ezt megelőző és az ezt követő hónapokban a heves esőzések, az erős szél és vastag ködfelhő megnehezíti a többórás mászást.

forrás: wikipedia.com

Kedvet kaptál Srí Lankához? Ez egy teljesen érthető reakció. Mutatjuk hozzá a legjobb ajánlatokat az azsianeked.com oldalunkon!

About the Author