A legek légikikötője: a Szingapúr-Changi repülőtér

A Changi repülőtér Szingapúr legfontosabb és leghíresebb reptere. Hetente mintegy 100 légitársaság 6.500 járata fordul meg itt. Az utasforgalmat tekintve Ázsia hatodik legforgalmasabb légikikötője.

Darren Nunis / Unsplash | Az 1981-ben megnyílt utazási csomópontot rendszeresen a világ legjobb repülőterének választják.


Nem hiába választották meg háromszor is a világ legjobb repülőterének – írja az Érdekes Világ portál. Számos extra szolgáltatással gondoskodnak az utasok kényelméről: mozik, úszómedencék és orchideapark várja az átszállókat.

A reptér Szingapúr Changi városrészében található, az üzleti központtól 17 km-re. Üzemeltetője a CAAS – Szingapúri Polgári Légiközlekedési Hatóság. Az Ausztrália és Európa között közlekedő járatok jelentős része ezt használja átszálló csomópontként. A repteret 1981-ben nyitották meg, azóta pedig folyamatos karbantartás mellett bővítik, emelik a szolgáltatás színvonalát. Közel 60 millió utasával Ázsia hatodik legforgalmasabb repülőtere lett, ahonnan 80 különböző országba, 300 úti cél felé lehet repülni.


Melyek voltak a legfontosabb fejlesztések a Changi történetében?

A repülőtéri metróállomás 2002-ben nyílt meg, ezzel még könnyebbé téve a reptér és a város közötti utazást.

Újabb különlegességet jelentett, hogy 2004-ben, hat hónapos tesztelési periódus után a világon elsőként vezették be az automatizált check-in-t a repülőtéren, 2007 októberében pedig a Changi lett az első olyan repülőtér, ahol Airbus A380 típusú repülőgép kereskedelmi járatokat teljesített. Áruforgalom szempontjából globálisan is az egyik legfontosabb logisztikai csomóponttá vált, forgalma 2007-ben 1,89 millió tonna áru volt.

Nathaniel Yeo / Unsplash | 1995-ben az 1-es terminál tranzit részlegében a világon elsőként nyitottak meg reptéren belüli tetőtéri medencét, amely ma is töretlen sikereket arat az átszálló utasok körében.

1995-ben az 1-es terminál tranzit részlegében a világon elsőként nyitottak meg reptéren belüli tetőtéri medencét, amely ma is töretlen sikereket arat az átszálló utasok körében.

Továbbá az 1-es terminálon 2008-ban megnyílt a világ első repülőtéren belüli pillangókertje, amely több, mint 1.000 példánynak ad otthont. A valaha legtöbbet díjazott reptérré 2015 júniusában vált a Changi, amikor megkapta az ötszázadik “legjobb repülőtér” elismerést.

Shawnanggg / Unsplash | Az izraeli-kanadai Moshe Safdie tervezte meg a Changi-t, akinek Szingapúr sok, ismert épületét köszönheti.

A még újabb, 4-es terminál 2017-ben nyílt meg, 16 millió utast képes kezelni egy évben, így a repülőtér összesített kapacitása évente 82 millió utas lett. Összehasonlításképpen: 2007-ben ez a szám még kicsivel kevesebb mint 36 millió volt.

A Changi Szingapúr gazdasági működésének kiemelt szereplőjeként mára több mint 10.000 embernek ad munkahelyet, és éves szinten mintegy 4,5 milliárd szingapúri dollárnyi árbevételt termel.

Ole Reichhelm / Unsplash | A Changi reptér nemcsak az utasok, de a lakosság számára is vonzó helyszínné vált, hiszen repülőjegy nélkül is látogatható.


Psszt! Mielőtt kilépnél, használd ki a lehetőséget, és lesd meg ázsiai ajánlatainkat az azsianeked.com oldalunkon!