Srí Lanka utazás

Srí Lanka-i utazásotok alatt belekóstolhattok a dél ázsiai kultúrába, az ókori történelembe, teaültetvényeken és hegyeken kirándulhattok, valamint kipróbálhattok számtalan vízisportot is. Alapvetően a vadon élő állatok, az ősi történelem, a kultúra és a gasztronómiai élmények a legmeghatározóbbak egy Srí Lanka-i út során. Az elmúlt években Srí Lanka Ázsia egyik legkeresettebb utazási célpontjává vált, köszönhetően lélegzetelállító hegyvidékének és a pálmafákkal szegélyezett partszakaszainak. Srí Lanka telis-tele van csodálatos tájakkal, történelmi városokkal és templomokkal, az ország nyolc UNESCO világörökségi helyszínnek ad otthont.

Általános információk

Srí Lanka India délkeleti partjainál fekvő szigetország. Maga a trópusi paradicsom, fehér homokos strandokkal, színes vadvilággal és ízletes ételekkel. Az Indiai-óceán gyöngyszemeként ismert országban tett utazásotok alatt belekóstolhattok a dél ázsiai kultúrába, az ókori történelembe, teaültetvényeken és hegyeken kirándulhattok, valamint kipróbálhattok számtalan vízisportot is. Alapvetően a vadon élő állatok, az ősi történelem, a kultúra és a gasztronómiai élmények a legmeghatározóbbak egy Srí Lanka-i utazás során. Srí Lanka telis-tele van csodálatos tájakkal, történelmi városokkal és templomokkal, amelyek annyira egyediek, hogy globális jelentőségűnek tekintik őket, ezért is lehet, hogy az ország nyolc UNESCO világörökségi helyszínnek ad otthont. Srí Lanka lakossága közel 22 millió fő, fővárosa Colombo, az államformája Demokratikus Szocialista Köztársaság. A lakosság 70%-a buddhista, 13%-a hindu.

Srí Lanka COVID információk

Srí Lankára való utazáshoz most már nem szükséges a Covid oltás megléte, emellett mindenféle teszt nélkül be lehet utazni az országba, és nincs karantén kötelezettség sem. Srí Lanka elfogad minden Magyarországon használt COVID oltást, ideértve az orosz "Sputnik V"-t is. A Magyarországra való visszatérés is teljesen kötelezettségmentes.

Srí Lanka utazási tudnivalók

Egy Srí Lanka-i utazást gyakran hasonlítják össze az emberek egy indiai kiruccanással. Tény, hogy a két ország közel esik egymáshoz, ezáltal a kultúrája és természeti adottságai is hasonlóak, mégsem lehet egy lapon említeni a két úticélt. Srí Lanka minden szempontból egzotikusabb, tartalmasabb, élvezetesebb és emlékezetesebb úticél, ahol egyaránt beleszeretünk a természetbe, a kultúrába és a helyiekbe végtelen vendégszeretetébe. Kiváló desztináció azoknak, akik szeretik keverni a tengerparti kiruccanást a kulturális felfedezésekkel. Összességében egy biztonságos, olcsó és egzotikus úticél, amit sajnos sokan alul értékelnek. De egy biztos: az időjárással aligha lesz problémánk.

Srí Lanka időjárása

Srí Lankán gyakorlatilag egész évben meleg, 26-32°C fokos idő van. A tenger hőmérséklete sem esik be 27°C fok alá (leginkább 30°C fok körül szokott mozogni). A csapadékos évszak általában májustól októberig tart, ilyenkor nem ritka, hogy akár 19 napot is eshet az eső egy hónapban. Habár ezek a záporok amilyen gyorsan jönnek, olyan gyorsan mennek is, mi inkább a szárazabb évszakot javasoljuk. Novembertől áprilisig van igazán jó idő a szigeten. Ez tekinthető Srí Lanka főszezonjának is: kevés az eső, meleg a levegő és meleg a tenger is.

Budapest – Srí Lanka repülőút hossza

Srí Lanka nagyságrendileg 7200 km-re van Magyarországtól. Mivel hazánkból nem indulnak közvetlen járatok, így egy kényelmes átszálással tudjuk megközelíteni a Srí Lankát. Az átszállás leggyakrabban Dohában vagy Dubaiban történik. A repülési idő általában 2x5 óra, tehát átszállásokkal számolva 12-14 óra az odajutás. Srí Lanka egy kényelmesen és biztonságosan megközelíthető úticél.

Időeltolódása

Srí Lankán a leggyakrabban használt időzóna UTC+05:30, így az időeltolódás Magyarországhoz képest +3,5 óra nyáron és +4,5 óra télen. Igen Srí Lankán még ez is különleges, hogy nem egész órás az időeltolódás :) A mérsékelt időeltolódás miatt nem jellemző a „jetlag” jelensége, csak az arra hajlamosabb személyeknél. A Srí Lanka-i utazás előtt néhány nappal már érdemes igazítani az ébrenlétünket az ottani időzónához, hogy ne ott kelljen alkalmazkodnunk.

Srí Lanka pénzneme

Srí Lanka hivatalos pénzneme a Srí Lanka-i rúpia (LKR). Jó hír, hogy a nemzetközi bank- és hitelkártyákat a szállodákban általában elfogadják. Legjobban akkor járunk, ha amerikai dollárt vagy eurót viszünk magunkkal egy Srí Lanka-i nyaralás során, majd a helyszínen váltjuk azt rúpiára. Ha esetleg már itthon jó árfolyamot fogunk ki, érdemes lehet még Magyarországon váltani. 1 LKR = kb. 1,5 Ft

Konnektor

Srí Lankán általában a G típusú (brit szabványú) és D típusú (lekerekített brit aljzat) konnektorokkal találkozhatunk. Emiatt érdemes vinni EU-UK hálózati átalakítót, hiszen anélkül nem fogjuk tölteni az elektromos eszközeinket. Szerencsére a városokban is sok helyen kapni ilyen átalakítókat. Ritkán univerzális aljzatokkal is találkozhatunk a hotelekben. Feszültség: 220 V

Kell vízum egy Srí Lanka-i utazáshoz?

Magyar állampolgároknak szükséges vízum egy Srí Lanka-i utazáshoz. Jó hír, hogy ez viszonylag egyszerűen és gyorsan elintézhető. A vízum igénylés online zajlik, aminek a díja jelenleg 35 USD (ezt előre kell kifizetni). Ezt követően emailben kapunk egy visszaigazoló számot, amit magunkkal kell vinni az utazás során. Srí Lankára érkezéskor a reptéren kapjuk meg a 30 napos vízumunkat a visszaigazolási lap bemutatásával. Mindezek mellett az útlevelünknek még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie a beutazás pillanatában. Továbbá rendelkeznünk kell a visszautazást igazoló repülőjeggyel és a tartózkodásra elegendő anyagi fedezettel.

Kell oltás Srí Lankára?

Srí Lankára utazás során nincsenek kötelező oltások. Azonban az oltóközpont által ajánlott Tífusz, Hepatitis A és B elleni védőoltás. Ez általánosan minden ázsiai országra ajánlott. A saját tapasztalataink alapján a turisták által látogatott részeken igen csekély az esélye bármilyen fertőzést összeszedni. Ettől függetlenül mindenképp javaslunk megkötni egy betegségekre/fertőzésekre kiterjedő utasbiztosítást a Srí Lanka-i nyaralás előtt!

Árak Srí Lankán

Srí Lanka alapvetően olcsó ország, az étkezés és a transzferek kb. 10-20%-kal kedvezőbbek, mint Magyarországon. Egy üveg sör 260-460 Ft; egy kóla 100-200 Ft; egy átlagos étkezés 700-1000 Ft; 10 km taxizás 1000 Ft körül mozog. Fontos tényező az országban a borravaló. Gyakorlatilag mindenhol, mindenki, mindenért nyújtja a markát, nem számít, hogy milyen terméket vagy szolgáltatást vettünk éppen igénybe. Szerencsére ilyenkor néhány rúpiával beérik a helyiek, nem szokott ebből probléma lenni.

Srí Lanka közbiztonsága

Srí Lanka szinte minden területén tökéletes a közbiztonság, de a turisztikailag kiemelt helyszíneken még az általánosnál is jobban odafigyelnek a külföldiekre. Bárhol is vagyunk az országon belül, nyugodtak lehetünk. Néhány alapszabályt persze itt is be kell tartani, de ezek nem különböznek egy átlagos európai utazástól: Érdemes az értékeinket nem szem előtt tartani. Zsebtolvajok Srí Lankán is előfordulhatnak, de nem nagyobb arányban, mint Budapesten vagy bármelyik Nyugat-Európában található nagyvárosban. Kísérő nélkül ne közlekedjünk este a sötétben. Bár alapvetően nem gyakoriak az utcai zavargások, jobb biztosra menni nyaralás közben. Értékesebb tárgyainkat (arany ékszerek, luxus karórák, designer kiegészítők, iratok) jobb a hotel széfjében tárolni és csak olyan helyre elvinni őket, ahol ez elvárható (pl. luxus étterem). Esetleges autóbérlés esetén ne hagyjunk értéket a kocsiban.