Thaiföld nyaralás

Thaiföld

Thaiföld

12 nap
 • Phuket
 • Ko Phi Phi
 • Krabi
 • Búvárkodás
 • Maya Bay
 • James Bond Island

546.000 Ft-tól repjegyekkel

Érdekel
Malajzia & Thaiföld

Malajzia & Thaiföld

13 nap
 • Kuala Lumpur
 • Petronas-ikertorony
 • Penang
 • George Town
 • Krabi/Phuket
 • Búvárkodás

517.000 Ft-ról repjegyekkel

Érdekel
Thaiföld & Kambodzsa

Thaiföld & Kambodzsa

15 nap
 • Bangkok
 • Ayutthaya
 • Siem Reap - Angkor
 • Kulen-hegy & Beng Mealea
 • Phuket
 • Phi Phi / Krabi

567.000 Ft-tól repjegyekkel

Érdekel

Általános információk

Délkelet Ázsia vitathatatlan gyöngyszeme Thaiföld. Az elmúlt évtizedekben a thai emberek páratlan vendégszeretete, az ország egyedi és színes kultúrája, valamint különlegesen szép természeti kincsei az ázsiai régió legkedveltebb utazási célpontjává tették Thaiföldet. Régen fennálló jó hírnevének köszönhetően mára egy nagyon jól utazható, infrastrukturálisan fejlett ország lévén az Ázsiába vágyók kiváló első utazási célpontja lett, az a hely, ahol a kíváncsi utazó különlegesebb nehézségek nélkül tudja felfedezni Ázsia különleges világát. Amellett, hogy a thaiföldi utazás egyre népszerűbb és folyamatosan, nagyon sokan utaznak Thaiföldre, szerencsére még mindig megtalálhatóak azok a különleges, érintetlen helyszínek és páratlan látnivalók, melyen keresztül megismerhetjük az ország egyedi hangulatát, kultúráját és természeti adottságait. Mindössze csak a megfelelő helyről kell beszereznünk az utazási információkat :) Thaiföld lakossága 66 millió fő, fővárosa Bangkok 11 milló lakossal, államformája Királyság. A lakosság vallását tekintve 95%-ban buddhista, 4%-ban iszlám, 1%-a keresztény.

Thaiföld COVID információk

2023. január 13-tól kezdődően a thaiföldi hatóságok minden korábbi, a koronavírus-járvány terjedésével összefüggő korlátozó intézkedést megszüntettek. Az országba történő belépéshez többé nem szükséges oltási igazolvány, az utazást megelőző PCR- (Polymerase Chain Reaction), vagy ATK- (Antigen Test Kit) tesztre, és ilyen teszteket az érkezéskor sem szükséges végezni, valamint most már a korábban kötelező Thailand Pass regisztrációra sincs szükség.

Thaiföld utazási tudnivalók

Egy thaiföldi utazás sokunk számára álom. Míg évekkel ezelőttig sokak tényleg csak az álmaikban engedhették ezt meg maguknak, addig mára a kedvező repülőjegy áraknak és az „olcsó kintlétnek” köszönhetően egyre több ember számára elérhetővé válik Thaiföld. Ha már egyszer eljutunk Thaiföldre, érdemes kihasználni az ott töltött időt. Az Ázsia Neked csapata legalább 11 napot javasol ebben a földi paradicsomban, de akár 3-4 héten keresztül is jól érezhetjük magunkat egy thaiföldi nyaralás során. Habár Thaiföldön rengeteg természeti kincs található, Európával vagy Amerikával ellentétben itt nem javasoljuk az autóbérlést. Az egész világon itt történik a legtöbb baleset a közutakon. Habár a megfelelő biztosítás az anyagi károktól megóvhat minket, a testi épségünket nem védi. Európaiként a baloldali közlekedés eleve problémát jelenthet, nem beszélve az ottani áldatlan állapotokról a közutakon. Mint általában Ázsiában, Thaiföldön a csapvíz fogyasztása nem ajánlott, de az utcai árusoknál, kifőzdékben nyugodtan étkezhetünk.

Thaiföld időjárása

Thaiföldön három évszak jellemző: száraz, esős és hideg. A legkellemesebb időszak novembertől februárig tart. Ilyenkor nem igen esik az eső és a hőmérséklet is elviselhető. Március és május között akár 35 fok feletti hőmérséklet is lehet, ami kifejezetten kellemetlennek hathat. Augusztus és szeptember a két legcsapadékosabb hónap. Ilyenkor 13-15 esős nap is lehet egy hónapban. Az ország egyes régiói persze időjárásban is eltérnek egymástól. Phuket és Koh Samui esetében például igen eltérő lehet az esős napok száma azonos évszakban. Általános igazság, hogy az ország északi felén jobban elkülönülnek az évszakok, míg délen szinte mindig meleg van. Ezt egy thaiföldi nyaralás során érdemes számításba venni.

Budapest-Thaiföld repülőút hossza

Thaiföld nagyságrendileg 8000-8500 km-re van Magyarországtól. Mivel hazánkból nem indulnak közvetlen járatok, így egy kényelmes átszálással tudjuk megközelíteni a szigetet. Az átszállás leggyakrabban Isztambulban, Dubaiban, Dohában vagy Helsinkiben történik. A repülési idő általában 13-16 óra attól függően, hogy melyik városba érkezünk. Átszállásokkal számolva 14-18 óra az odajutás. Thaiföld egy kényelmesen és biztonságosan megközelíthető úticél.

Időeltolódás

Mivel a Thaiföldön használt időzóna UTC+7, így az időeltolódás Magyarországhoz képest +5 óra nyáron és +6 óra télen. Ez már egy igen jelentős időeltolódásnak számít, így az utazás során előfordulhat „jetlag”. A thaiföldi utazás előtt néhány nappal már érdemes igazítani az ébrenlétünket az ottani időzónához, hogy ne ott kelljen alkalmazkodnunk.

Thaiföld pénzneme

Thaiföld hivatalos pénzneme a thai baht (THB). De jó hír, hogy a nemzetközi hitelkártyákat a szállodákban és az üzletekben elfogadják. Legjobban akkor járunk, ha amerikai dollárt vagy eurót viszünk magunkkal egy thaiföldi utazás során, majd a helyszínen váltjuk azt baht-ra. Nem érdemes egyszerre sok pénzt váltani, inkább 2-3 naponta kisebb összegeket. 1 THB = kb. 9,5 Ft

Konnektor

Thaiföldön az A és B típusú 2, illetve 3 ágas konnektorok az elterjedtek (amerikai szabvány). Emiatt érdemes vinni EU-USA hálózati átalakítót, hiszen anélkül nem fogjuk tölteni az elektromos eszközeinket. Szerencsére a városokban is sok helyen kapni ilyen átalakítókat. Időközönként univerzális aljzatokkal is találkozhatunk a hotelekben. Feszültség: 220 V

Kell vízum egy thaiföldi utazáshoz?

A 30 napot meg nem haladó turista célú beutazás vízummentes a magyar állampolgárok részére. Az útlevélnek a Thaiföldre való beutazástól számítva legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. A helyi hatóságok nagyon komolyan veszik a beutazási szabályokat, ugyanakkor előfordul, hogy elfelejtik lepecsételni az útlevelet beérkezéskor, ami kiutazás során kellemetlen perceket tud okozni. Erre érdemes mindig odafigyelni a reptéren.

Kell oltás Thaiföldre?

Thaiföldre utazás során nincsenek kötelező oltások. Azonban az oltóközpont által ajánlott a Tífusz, Hepatitis A és B, Veszettség és Malária elleni védőoltás. A saját tapasztalataink alapján a turisták által látogatott részeken igen csekély az esélye bármilyen fertőzést összeszedni. Ez persze nem jelenti, hogy mindenkit 100%-ig elkerülnek a betegségek. Amennyiben sok időt tervezünk a szabadban eltölteni, netalántán egy természeti környezetben található szálláshelyen tervezünk megszállni, érdemes a védőoltásokkal kapcsolatban konzultálni a háziorvosunkkal. Mindenképp javaslunk megkötni egy betegségekre/fertőzésekre kiterjedő utasbiztosítást a thaiföldi nyaralás előtt!

Árak Thaiföldön

Thaiföld alapvetően olcsó ország lenne, de a turisztikailag kiemelt helyszíneken magyar árakra kell számítani. Alapvető szabály, hogy szinte mindenhol kell alkudni. A legtöbb esetben 30-50%-kal olcsóbban is kijöhetünk egy jó hangulatú alkudozással. Középkategóriás éttermekben kb. 3000 Ft/fő áron jól lakhatunk, az utcai kifőzdékben néhányszáz Forintból egész nap elvagyunk. A szupermarketekben magyar árakkal kell számolni, de van, ami jóval olcsóbb. Pl.: húsok, rizs, némely zöldségek és gyümölcsök.

Thaiföld közbiztonság

Thaiföld leginkább látogatott területein tökéletes a közbiztonság, de a turisztikailag kiemelt helyszíneken még az általánosnál is komolyabb a rendőri jelenlét. Egy thaiföldi nyaralás során aligha lesz problémánk a közbiztonsággal. A turisztikailag kiemelt helyszíneken nagyon odafigyelnek a külföldiekre, igen komoly a rendőri jelenlét. Habár vannak Thaiföldnek veszélyesebb részei, az Ázsia Neked keretében foglalt utazások messze elkerülik ezeket a részeket. Néhány alapszabályt persze itt is be kell tartani, de ezek nem különböznek egy átlagos európai utazástól: Érdemes az értékeinket nem szem előtt tartani. Zsebtolvajok Thaiföldön is előfordulhatnak, de nem nagyobb arányban, mint Budapesten vagy bármelyik Nyugat-Európában található nagyvárosban. Kísérő nélkül ne közlekedjünk este a sötétben. Bár alapvetően nem gyakoriak az utcai zavargások, jobb biztosra menni nyaralás közben. Értékesebb tárgyainkat (arany ékszerek, luxus karórák, designer kiegészítők, iratok) jobb a hotel széfjében tárolni és csak olyan helyre elvinni őket, ahol ez elvárható (pl. luxus étterem). Esetleges autóbérlés esetén ne hagyjunk értéket a kocsiban.