Jordánia utazás

Általános információk

Jordánia Ázsia legnyugatibb területén fekszik, elhelyezkedéséből adódóan éghajlata területenként mediterrán és sivatagi között változik. Az ország bővelkedik mind természeti-, mind kulturális látnivalókban, emellett a Vörös-tengerrel való kapcsolata és gazdag tengeri élővilága miatt egy jordániai utazás során van lehetőségünk búvárkodni, sznorkelezni, valamint közkedvelt tengerparti pihenőhelyeken relaxálni. Ez a viszonylag kis ország olyan különleges látnivalókkal büszkélkedhet, mint a Holt-tenger, Petra ókori sziklavárosa, vagy a világ egyik leghíresebb sivataga a Wadi Rum. A legkönnyebben elérhető ázsiai utazási célpont, közvetlen repülőjárattal az utazási idő mindössze 3,5 óra. Jordánia lakossága 11 millió fő, fővárosa Amman 4 millió lakossal, államformája Királyság. A lakosság vallását tekintve 95%-ban muszlim, 4%-ban keresztény.

Jordánia COVID információk

A Jordániába való utazáshoz most már nincs szükség Covid elleni védőoltásra, emellett mindenféle teszt nélkül be lehet utazni az országba, és nincs karantén kötelezettség sem. A Magyarországra való visszatérés is teljesen kötelezettségmentes.

Jordánia utazási tudnivalók

Jordánia jó közbiztonságú, békés, konszolidált politikájú közel-keleti ország. Számtalan látnivaló vár ránk, beleértve a Holt-tengert és a Vörös-tengert, Petrát (a sziklavárost) és Ammant, a fővárost. A helyiek vendégszeretete talán egyedülálló a térségben. Egy jordániai nyaralás során aligha fogunk atrocitásokba ütközni, szinte olyan, mintha egy nyugat-európai országban lennénk, csak éppenséggel a sivatagban. Mint általában Ázsiában, Jordániában a csapvíz fogyasztása nem ajánlott, de az utcai árusoknál, kifőzdékben nyugodtan étkezhetünk. Az időjárásra érdemes odafigyelni, illetve néhány alapvető helyi szokásra, ami az arab kultúrából ered. De ettől függetlenül mindenkinek szívből ajánljuk Jordániát, mint az ázsiai utazások „belépő országát”.

Jordánia időjárása

Jordániában nem nagyon van csapadék, de a hűvösebb évszak decembertől márciusig tart, ezért a leginkább ajánlott utazási időszak áprilistól novemberig terjed. Júliusban és augusztusban elképesztően meleg, akár 50°C fokos hőség is előfordulhat. Emiatt, aki a nyár közepén tervez ide utazni, számoljon ezzel. A jolly joker választás: szeptember, október, november.

Budapest – Jordánia repülőút hossza

Srí Lanka nagyságrendileg 2300 km-re van Magyarországtól. Mivel hazánkból közvetlen járatok is indulnak a Ryanair és a Wizzair jóvoltából, így átszálás nélkül tudjuk megközelíteni az országot. A repülési idő általában 3,5 óra. Jordánia az egyik legkönnyebben és legkényelmesebben megközelíthető utazási célpont a térségben. „Kezdő” utazóknak is ajánljuk ;)

Időeltolódás

A Jordániában használt időzóna UTC+2, így az időeltolódás Magyarországhoz képest +1 óra nyáron és +2 óra télen. A csekély időeltolódás miatt az utazás során nem jellemző „jetlag” (hosszú átállási idő). Jordániában nyáron akár 15 órán keresztül is fent van a nap.

Jordánia pénzneme

Jordánia hivatalos pénzneme a jordán dínár (JOD), melynek az árfolyama az USD-hoz kötött, 1 JOD = 1,41 USD. Jó hír, hogy a nemzetközi bank- és hitelkártyákat a szállodákban általában elfogadják. Legjobban akkor járunk, ha amerikai dollárt vagy eurót viszünk magunkkal egy jordániai nyaralás során, majd a helyszínen váltjuk azt dínárra. Ha esetleg már itthon jó árfolyamot fogunk ki, érdemes lehet még Magyarországon váltani. 1 JOD = kb. 430-450 Ft

Konnektor

Jordániában általában a G típusú (brit szabványú) konnektorokkal találkozhatunk. Emiatt érdemes vinni EU-UK hálózati átalakítót, hiszen anélkül nem fogjuk tölteni az elektromos eszközeinket. Szerencsére a városokban is sok helyen kapni ilyen átalakítókat. Gyakran univerzális aljzatokkal is találkozhatunk a hotelekben. Feszültség: 220 V

Kell vízum egy jordániai utazáshoz?

Magyar állampolgároknak szükséges vízum egy Jordániai utazáshoz. Jó hír, hogy ez viszonylag egyszerűen és gyorsan elintézhető. A vízum igénylés a jordániai reptereken zajlik, ahol egy „Visa on arrival” típusú vízumot kapunk. Ennek az ára jelenleg 40 JOD. Ez 30 napos kint létre jogosít minket. Mindezeken felül az útlevelünknek még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie a beutazás pillanatában. Továbbá Jordánia elhagyásakor 10 JON kilépési illetéket kell fizetni.

Van kötelező védőoltás Jordániában?

Jordániai utazás során nincsenek kötelező oltások. Azonban az oltóközpont által ajánlott Tífusz, Hepatitis A és B elleni védőoltás. Ez általánosan minden ázsiai országra ajánlott. A saját tapasztalataink alapján a turisták által látogatott részeken igencsak minimális az esélye bármilyen fertőzést összeszedni. Ettől függetlenül mindenképp javaslunk megkötni egy betegségekre/fertőzésekre kiterjedő utasbiztosítást a jordániai nyaralás előtt!

Árak Jordániában

Jordánia alapvetően olcsó ország, az étkezés és a transzferek kb. 10-30%-kal kedvezőbbek, mint Magyarországon. Egy kávé 300-800 Ft; egy liter benzin 300-350 Ft; egy átlagos étkezés 1.200-1.400 Ft; naplementés tevegelés 10.000-15.000 Ft körül mozog. Kérdés szokott lenni Jordániában az alkudozás. Szupermarketekben, hivatalos kereskedőknél az árak fixek, nem illik alkudozni. Piacokon, kisebb ajándékboltokban óvatosan be lehet próbálkozni. Fontos tényező lehet még a borravaló. Éttermekben 10%-ot szokás adni, illetve minden egyéb helyen szívesen veszik, ha felkerekítjük a negyed dínárokat.

Közbiztonság Jordániában

Jordánia az arab térség egyik legbiztonságosabb országa, 100%-osan nyugodtak lehetünk, ha az országba utazunk. A turisztikailag kiemelt helyszíneken még az általánosnál is komolyabb a rendőri jelenlét. Arab ország lévén a nőknek ajánlatos otthon hagyni a miniszoknyákat, mélyen dekoltált felsőket, tanga fürdőruhákat, stb. Alapvetően nem származik semmilyen probléma ebből (néhány nyugat-európai turista egyenesen tojik ezekre a szabályokra), de jobb elővigyázatosnak lenni. Nők egyedül is közlekedhetnek az utcán, nem fogja őket semmilyen atrocitás érni, de este azért javasolt kisebb társasággal közlekedni. Néhány alapszabályt persze itt is be kell tartani, de ezek nem különböznek egy átlagos európai utazástól: Érdemes az értékeinket nem szem előtt tartani. Zsebtolvajok ritkán Jordániában is előfordulhatnak, de nem nagyobb arányban, mint Budapesten vagy bármelyik Nyugat-Európában található nagyvárosban. Kísérő nélkül ne közlekedjünk este a sötétben. Bár alapvetően nem gyakoriak az utcai zavargások, jobb biztosra menni nyaralás közben. Értékesebb tárgyainkat (arany ékszerek, luxus karórák, designer kiegészítők, iratok) jobb a hotel széfjében tárolni és csak olyan helyre elvinni őket, ahol ez elvárható (pl. luxus étterem). Esetleges autóbérlés esetén ne hagyjunk értéket a kocsiban.