Laosz nyaralás

Utazási információk

A Laoszba utazás gazdag kultúrával, lenyűgöző természeti szépséggel és meleg vendégszeretettel teli kalandot kínál. Itt is a térségben megszokott két évszak váltogatja egymást, az esős és a száraz évszak. Novembertől áprilisig tart a száraz évszak, ekkor javasoljuk a térségbe történő utazásokat. A csapvíz és ismeretlen eredetű jégkockák fogyasztása nem ajánlott, de az utcai árusoknál, kifőzdékben nyugodtan étkezhetünk.

COVID-19 információ Laoszba való belépéshez

2024-től megszűntek a Laoszba való belépésre vonatkozó COVID-19 szabályozások, de az utazóknak érdemes tájékozódniuk minden frissítésről. Utazás előtt tanácsos a laoszi nagykövetségeken vagy konzulátusokon és a légitársaságnál tájékozódni a legújabb követelményekről.

Repülés hossza Magyarországról Laoszba

Magyarországról Laoszba utazni jellemzően átszállással jár, mivel a két ország között nincs közvetlen járatok. A teljes repülési idő az átszállásokkal együtt körülbelül 14 és 18 óra között változhat, az útvonaltól és a leállási időktől függően. A gyakori tranzitvárosok közé tartozik Bangkok, Szingapur, Kuala Lumpur és Hanoi. Javasolt útiterveinkben Laosz-t a környező országokból (Thaiföld, Kambodzsa, Vietnám) tudjátok elérni, így az utazás kb. 1-1,5 órát vesz igénybe.

Időeltolódás Magyarország és Laosz között

Laosz az indokínai időzónában (ICT) található, amely 7 órával megelőzi a koordinált világidőt (UTC+7). A közép-európai időzónában (CET) található Magyarország általában UTC+1, de ez a nyári időszámítás idején (március végétől október végéig) UTC+2-re változik. Ezért Laosz a normál időszámításban jellemzően 6 órával, a nyári időszámításban pedig 5 órával előzi meg Magyarországot.

Laosz pénzneme

Laosz hivatalos pénzneme a Lao Kip (LAK). Míg a főbb turisztikai területek és szállodák elfogadhatják az amerikai dollárt és a thai bahtot, a mindennapi tranzakciókhoz ajánlatos kipet használni. Az ATM-ek széles körben elérhetőek a városokban, és valutaváltási szolgáltatások is megtalálhatók a repülőtereken, bankokban és pénzváltókban. Bölcs dolog, ha készpénzt van nálunk, különösen, ha vidéki területekre is megyünk, ahol előfordulhat, hogy a kártyás fizetést nem fogadják el.

Konnektor Laoszban

Laosz C, E és F típusú tápcsatlakozókat használ, amelyek szabványos feszültsége 230 V és frekvenciája 50 Hz. Európában, így Magyarországon is elterjedtek a C és F típusú aljzatok, így előfordulhat, hogy a Magyarországról utazóknak csak készülékeik feszültségkompatibilitását kell ellenőrizniük. Mindazonáltal mindig célszerű egy univerzális utazási adaptert vinni, hogy biztosítsa a kompatibilitást a különböző típusú aljzatokkal.

Laosz vízumkövetelményei

A legtöbb Laoszba utazónak vízumra van szüksége. A magyar állampolgárok vízumot szerezhetnek be érkezéskor a jelentősebb nemzetközi repülőtereken és határátkelőhelyeken, vagy már indulás előtt is igényelhetnek eVisa-t online. A vízum érkezéskor általában legfeljebb 30 napos tartózkodást tesz lehetővé. Ehhez szükség van: legalább hat hónapig érvényes útlevélre, útlevél méretű fényképre, valamint vízumdíj megfizetésére (általában 30-45 USD, a belépési ponttól függően) .

Oltási követelmények Laoszban

Laoszba való beutazáshoz nincs kötelező védőoltás, de több oltás ajánlott. Ezek közé tartozik a hepatitis A és B, tífusz, tetanusz és diftéria elleni védőoltás. A legjobb, ha 4-6 héttel indulás előtt konzultáltok egy utazási egészségügyi szakemberrel vagy egy egészségügyi szolgáltatóval.

Árak Laoszban

Laosz arról ismert, hogy megfizethető utazási célpont. A szállás, az étkezés és a közlekedés viszonylag olcsó Magyarországhoz képest.

Biztonság Laoszban

Laosz általában biztonságos úti cél az utazók számára, általánosan nagyon jó a közbiztonság. Egyedül a kiemelt turisztikai helyszíneken fordult elő hogy hallhatunk néha zsebesekről ezért a zsúfolt, forgalmas helyeken érdemes kiemelten figyelni az értékeinkre.