Bajban van Vietnám egyik legszebb sziklaképződménye

Vietnám észak-keleti részén, a gyönyörű Ha Long-öbölben található az a sziklaformáció, amely jelenleg veszélyben van. A legfrissebb hírek szerint a híres „csókolózó” sziklákat az összedőlés fenyegeti a súlyos erózió miatt.

 

Vietnam csodás tengerpartjairól is ismert, ilyen például a Cam Ranh, a Nha Trang vagy éppen a Lan Ha. De ezek közül is kiemelkedik egy még ismertebb, a Ha Long Bay, mely az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. A „csókolózó” sziklákat akkor lehet látni, amikor apály van. Ekkor az az alsó „talapzat” rész is kiemelkedik a vízből, amely most veszélyben van. A felmérést végző kutatók szerint, ha nem készül el valamilyen támaszték, a sziklák hamarosan a tengerbe dőlnek – írták a timeout.com cikkében.

Az eróziós problémát fokozza a megemelkedett tengerszint, a halászat és a tömegturizmus is. A halászattal az a baj, hogy a hajósokat egyáltalán nem érdekli, milyen közel mennek a sziklákhoz, így a hullámok még erősebb hatást fejtenek ki rájuk.

Ezeket tudva és ismerve, a kutatók szabályozások bevezetését kérték a természeti szépség környékére. Első körben a különböző hajók sebességcsökkentését kérték, illetve a halászhajók útjának megváltoztatását. Remélhetőleg már ezzel is elérnek pozitív változásokat, és általuk meghosszabbíthatják ennek a különleges sziklaformációnak az életét.

 


Még több hírt, érdekességet olvasnál Ázsiából?
Mutatjuk hozzá a legjobb cikkeket az azsianeked.com blog oldalán!