Bangkok: minden, amit tudnod kell a thai fővárosról

Bangkok. Thaiföld fővárosa. Teljes neve: Krung Thep Mahanakhon Amorn Rattanakosin Mahindarayuthaya Mahadilokphop Nop Ratana Ratchathani Burirom Udom Ratchaniwet Mahasathan Amonpiman Avatar Sathit Sakkatattiya Visnu Prasit.

 

Lefordítva: Az Angyalok Városa, a Nagyszerű Város, az Örök Ékszer Városa, Indra Isten Legyőzhetetlen Városa, a Világ Kilenc Fenséges Ékkővel Megajándékozott Nagyvárosa, a Boldog Város, amely a Nagy Király Palotájában bővelkedik, ami a Mennyei Lakóhelyhez hasonlatos, ahol az Újjászületett Isten Uralkodik, az Indrától kapott és Vishnukam által építtetett város.

Nem is annyira vészesen hosszú, igaz? A thaiföldi emberek mindenesetre Krung Thep-nek nevezik.

Bangkok 1782-ben lett az akkori Sziám fővárosa, a Chakri-dinasztia első uralkodója, Buddha Yodfa Chulalok, azaz I. Rama király uralkodása idején. Kezdetben Rattanakosin In Ayothaya volt a neve, később többször is változtatták, egészen Mongkut, azaz IV. Rama király uralkodásának idejéig.

Miután egyre jelentősebbé vált az áruforgalom, ezért itt kellett a szállító hajóknak nyilatkozni az áruról és itt volt a vámkötelezettség is. A thaiföldi öböl torkolatának területe “Új Amszterdam” néven volt ismert.

Polgári nyilvántartás szerint a város becsült lélekszáma 2019-es adat szerint 10 millió 820 ezer fő. Népsűrűsége 5.300 fő/km², területe 1.569 km², (háromszor nagyobb, mint Budapest). Összehasonlításképpen; London alapterülete 1.572 km², Párizs 105 km², míg Berlin 892 km². 2011-ben Bangkok a 13. legsűrűbben lakott város volt a világon.

Viszont azt tudnod kell, hogy sajnos

a város mindössze 2 méterrel van a tengerszint felett, és mivel évente 2-3 centimétert süllyed, a szakértők nem túl biztató jövőt jósolnak neki.

 

Bangkok az ország legnagyobb és legnépesebb városa, kormányzati és pézügyi központja, egy jellegzetesen ázsiai metropolisz, mely lenyűgöző méreteivel, vallási látnivalóival, éjszakai életével, sokszínűségével kápráztatja el látogatóit.

A virágzó ázsiai beruházások ideje alatt számos multinacionális vállalat regionális központot hozott itt létre, amely a várost a régió egyik fő üzleti és pénzügyi erejévé tette. Bangkoknak 50 kerülete és 2 repülőtere van. A főváros az ország oktatási központja, a legtöbb állami és magánegyetem itt található

A bangkoki közúti közlekedés meglehetősen kaotikus. Mivel a várost behálózzák a csatornák, (klongok), így vízi úton is lehet közlekedni, ugyanakkor van földalatti és földfelszíni, (BTS) zárt sínpályás közlekedése is.

A taxi tömegközlekedési eszköznek számít, hiszen európai viszonyokhoz képest olcsó. A város lakóinak egy része előszeretettel állítja, hogy Bangkokban több a taxi, mint New Yorkban.

Sokan veszik igénybe a tuk-tuk nevű háromkerekű járművek szolgáltatásait is, melyek személy és/vagy teherszállításra is alkalmasak. Rövidebb útra történő és gyorsabb személyszállításra a motoros taxi ajánlott. Természetesen van városi buszjárat is, de a nagy forgalomra és a forgalmi dugókra tekintettel nem igazán ajánlott. Ami mellette szól az az olcsósága.

Bangkok és környéke látnivalóit, nevezetességeit felsorolni szinte lehetetlen.

A teljesség legkisebb igénye nélkül a leglátogatottabbak felsorolása a történelmi nevezetességekre tekintettel: Királyi Palota, amely talán a világ egyetlen olyan építménye, amelyet időnként még használ az uralkodó család; Wat Pho, amely a város egyik legrégebbi temploma; a Wat Traimit, ahol a világ legnagyobb tömör arany Buddha ábrázolása látható; Wat Arun, avagy Hajnal Temploma, ami egy régi történelmi templom, a fotósok egyik kedvenc éjszakai kivilágított célpontja; Wat Saket, amely pár évtizeddel ezelőtt a város legmagasabb pontja volt; a Márvány Templom, Wat Paknam Phasi CharoenErawan MuseumTeknősbéka Templom,  stb. A városnak több parkja is van, legismertebb a Lumpini park, melynek neve Buddha születési helyéhez köthető, mind kikapcsolódásra, mind sportolásra alkalmas.

 

(Forrás: vilagcsavargo.eu, fotók: Shutterstock)

 

Kedvet kaptál Thaiföld fővárosához? Megértjük.
Mutatjuk hozzá a legjobb ajánlatokat az azsianeked.com oldalunkon!