Dubai: a Jövő Múzeuma megmutatja, hogyan élhetünk fél évszázad múlva

Dubai bármilyen projektbe is fog, arról hírportálok ezrei számolnak be. Kevés olyan hely van a világon, mint Dubai, ahol ekkora mértékű, grandiózus ötlet meg tud valósulni. Ezek közül egy a Jövő Múzeuma, amit 2022-ben adtak át.

MikeDotta / Shutterstock | A külső és belső homlokzaton arab kalligráfia látható a sejk által írt versekkel.


A Killa Design építészeti iroda a múzeummal – kívül és belül egyaránt – maradéktalanul visszaadta a modern technológia és a kulturális hagyományok ötvözetét. A hivatalosan tórusz* alakú épületet díszítő ablakok az arab kalligráfiát adják vissza, ezzel még autentikusabbá téve a múzeumot. Az intézmény egészét átszövi az arab kultúra: a meditációs térben az Arab-félszigeten élő törzsek életét megalapozó három elem, a rezgések, a fény és a víz jelenik meg – írja a vg.hu.

Ayman Noureldin / Shutterstock | *A tórusz forgástest, amely egy körlemezt egy vele egy síkban lévő tengely körül elforgatva generálható.


A múzeum látogatói Aya “személyében” ízelítőt kapnak a mesterséges intelligenciából is, hiszen az idegenvezetés feladatait ő látja el. További futurisztikus élményeket is tartogat a múzeum: repülő taxikon és a szélerőműveken kívül az érdeklődők megtekinthetik a Nap-projektet, amely szerint a jövőben a Holdra telepített napelemekből összegyűjtött napenergiát is a földi fogyasztói igények kielégítésére fordítanak.

A Jövő Múzeuma 77 méter magas, így hatalmas teret biztosít annak az álomszerű világnak a bemutatására, amelyet Dubai a napenergiára és a permanens fejlődésre alapoz.


,,A fenntartható jövő és az egészséges bolygó megteremtése nem akadályozhatja a fejlődést és a gazdasági növekedést.” 

– nyilatkozta az Egyesült Arab Emírségek fejlett technológiáért felelős államminisztere és az Egyesült Arab Emírségek Űrhivatalának elnöke, Sarah Al Amiri.

IR Stone / Shutterstock | Bejárat a Jövő Múzeumába – előszoba belső csigalépcsőkkel és turistákkal.


Az intézmény küldetése gondolkodásra ösztönözni az embereket a bolygónk egészségéről és biológiai sokféleségéről. Tehát ez inkább arra ad alkalmat, hogy azokból a kihívásokból, amelyekkel szembe kell néznünk, új lehetőségeket teremtsünk.

Az épület megkapta a LEED Platinum minősítést, amely a világ leghatékonyabb energia- és környezetvédelmi terveit ismeri el.

IR Stone / Shutterstock | Bejárat a Jövő Múzeumába – előszoba belső csigalépcsőkkel és turistákkal.


Segíthet a tervezésben, ha tudod.

A belépőjegy – cikkünk írásakor, 2024.04.23-án, aznapi állás szerint – egy fő számára 149 AED, körülbelül 14.900 Forint.

A múzeum gyors megközelítése – tömegközlekedéssel – a dubaji piros metróval ajánlott, az Emirates Towers megállónál, amely gyaloghíddal kapcsolódik a múzeumhoz. További érdekességeket olvasnál Dubairól? Olvasd el ezt a cikkünket!