Fontos tudnivalók a Holt-tengerről

Nem szeretnénk drámaiak lenni, de egy kellemes fürdőzés a Holt-tengerben életveszélyes is lehet. Annak érdekében, hogy felkészült legyél jordán utazásod előtt, ismerd meg a részleteket.

 

Sokak számára szerepel a „bakancslistán” a Holt-tenger. Itt lebeghetsz a vízben és újságot olvashatsz vagy a parton a tápláló iszappal bedörzsölheted magadat. A páratlan hely Izrael és Jordánia egyik leglátogatottabb látványossága.
A Holt-tenger vize különösen magas sótartalmú, több mint 30 százalékos. Összehasonlításképpen a Földközi-tengerben ez az arány mindössze három százalék. Ezért van az, hogy a Holt-tenger vizén lebegve lehet például újságot olvasni. A magas koncentrációjú ásványi anyagok azonban mérgező hatással lehetnek a szervezetedre.

Aki egy nagy korty vizet lenyelt, annak ezért azonnal ki kell hánynia. Ha lenyeled a vizet, vagy véletlenül belélegzed, akkor legrosszabb esetben többszörös szervi elégtelenség és halál következhet be mindössze 30 perc alatt. Hogy ez eleve elkerülhető legyen, a turistáknak követniük kell az úszómesterek utasításait, és be kell tartaniuk bizonyos szabályokat, amelyeket a hivatalos strandok információs tábláin is kifüggesztettek.

 

 

Annak érdekében, hogy az élményedet ne veszélyeztesse semmi, az alábbi 5 szabályt kell betartanod!

1. Ne ússz hason. Igen, jó móka hason úszni a vízben, mint egy bálna. De ebben a helyzetben a legnagyobb a veszélye annak, hogy véletlenül vízsugár kerül a szádba. A hátadra fordulás is veszélyt jelenthet, ha megbotlasz, és a szád a víz alá kerül.

2. Ne bolondozz(atok). A Holt-tenger valójában nagyon civilizált. A búvárkodás és a hempergés nem megengedett, ahogy a vízbe való csobbanás sem. Ennek nem csak a mérgezésveszély az oka: aki valaha is kapott már egy csepp sós vizet a szemébe, az tudja, mennyire éget a víz. Sok helyen ezért az úszómesterek nagyon ügyelnek arra, hogy ne vigyük túlzásba a vízben való lubickolást.

3. Maradj a fürdőzési határokon belül. Egyes strandokon, például az izraeli En Bokek strandon viszonylag messzire ki lehet sodródni. Más partszakaszokon, például az izraeli Kalia Beachen és számos szállodai strandon a jordániai oldalon a fürdőzési terület erősen korlátozott. Ennek az az oka, hogy egyes helyeken a sótartalom alacsonyabb, mint máshol, és ott csökken a felhajtóerő. Tehát: mindig maradj a part közelében!

4. Igyál elég vizet. Ha az idő felét a vízben töltöd, könnyen elfelejted, hogy még mindig a sivatagban vagy. A páratartalom itt rendkívül alacsony. Emellett nagyon meleg is van. Még februárban is lehet akár 30 fok is, nyár elején még a hűvös napokon is legalább 35 fokra kell számítani, nyáron pedig akár 50 fokig is emelkedhet a hőmérő. A sós víz ráadásul dehidratál. Ezért ügyeljünk arra, hogy sok vizet igyunk, és legfeljebb három órát tartózkodjunk a Holt-tengerben és környékén.

5. Vigyél magaddal fürdőcipőt vagy papucsot. A Holt-tenger rendkívül magas sótartalma miatt a parton sókristályok képződnek, amelyek élesek lehetnek. Ezenkívül a talaj nagyon csúszós, különösen a sáros helyeken. Cipőben nagyobb eséllyel kerülheted el az esés veszélyét. Ha már az esésnél tartunk: ha a víz elég mély ahhoz, hogy úszni tudj benne, akkor lassan csússz bele, ne csak egyszerűen hátrafelé dőlve.

 

 

Ha ezeket a szabályokat betartod, nincs mitől tartani a Holt-tengerben és környékén. Egy kis vízfröccsenés az ajkakra nem vezet mérgezéshez. Szóval csukd be a szád, hagyd magad sodródni, és élvezd utána a selymes érzést a bőrödön.

 

(Forrás: vizpartok.hu, fotók: Shutterstock)

 

Megtekintenéd jordán utazásainkat?
Mutatjuk hozzá a legjobb ajánlatainkat az azsianeked.com -on!