Fuji – Japán szent hegye

A Fuji (vagy japán napi használatban Fudzsiszan, magyar írásban Fudzsi) a felkelő nap országának legmagasabb hegye, egyben az ország legismertebb természeti jelképe. A Honsú (sziget) csendes-óceáni partján fekszik, Tokiótól 100 kilométer távolságban, délnyugati irányban. 

anek.soowannaphoom / Shutterstock | A Fuji a japánok számára az abszolút szépség megtestesítője.


A hegy a Fuji – Hakone – Izu Nemzeti Park legnagyobb látványossága. Alakja, annak tökéletes szimmetriája a japánok számára az abszolút szépség megtestesítője. Azt tartják róla, hogy


szépsége semmihez sem fogható.

A Fuji kerülete 126 kilométer. A  hegy lejtői mindenütt 45°-os szögben ereszkednek alá a hegy tetejéről, majd leérve, kisimulnak – írja az Érdekes Világ.  Az év és a nap minden szakában, bármelyik égtáj felől nézve gyönyörű. Ám annak, aki tavasszal, a sakura (cseresznyefa-virágzás) idején megy fel a hófödte csúcsra, annak gyönyörű kilátásban lesz része a hegy lábánál virágzó szilva- és cseresznyefákkal. 

IamDoctorEgg / Shutterstock | Tavasszal ezer színben pompázik a táj, akárcsak ősszel, amikor a tavakat körülölelő erdők lángvörösen, majd a barna legkülönfélébb árnyalataiban tündökölnek.

Körülötte öt, szintén vulkanikus eredetű tó fekszik: Kavagucsi-tó, Jamanaka-tó, Szai-tó, Motoszu-tó és Sodzsi-tó. A legszebb kilátás éppen innen, ezekről az egymással összekapcsolódó tavakról nyílik a hegyre. Csendes vizeikben kristálytisztán tükröződik a hegy alakja.


A vulkáni tevékenység

A tűzhányó mintegy 300.000 évvel ezelőtt tört és lövellt ki lávát a föld mélyéből. A láva több kúpból ömlött, amelyek együtt alakították ki a Fuji mai formáját. A megszilárdult láva, a salak, a hamu és a láva egymást követő rétegekben épültek egymásra. Ezek a rétegek a tűzhányó kitöréseinek fázisait mutatják: óriási mennyiségű olvadt láva terül el egyenletesen a hegy oldalában, majd a későbbi hatalmas robbanások salak, hamu és lávaszemcsék felhőjét lökik a magasba, hogy aztán visszahullva befedjék a lejtőket.

A Fuji első, írásban is említett kitörése 800-ban volt, a legutolsó pedig 1707-ben, amikor a 100 kilométerre fekvő Edo városát (a mai Tokió) vastagon betakarta a salak és a hamu.

Guitar photographer / Shutterstock | A Fuji különleges helyet foglal el a japán néplélekben.


Nemzeti és vallási szerepe

A 3.776 méter magas hegy nem pusztán a japán tájkép meghatározó eleme: a Fuji magát Japánt testesíti meg. A sintoizmusban (az ország hivatalos vallása) éppoly nagy jelentősége van, mint a buddhisták számára, akik azt tartják, hogy a hegyet 2.500 méter magasságban megkerülő ösvény egy másik világba vezet.

A Fuji különleges helyet foglal el a japán néplélekben és megannyi romantikus képzettársítás lengi körül. Tartják, hogy szépsége nem lesz hosszan tartó, ugyanis a hiedelmek szerint az egy éjszaka alatt született hegy egy napon éppolyan hirtelen el is tűnhet egy hatalmas tűzgömbben.


Kezdhetjük szervezni japán utazásodat?
Mutatjuk hozzá a legjobb ajánlatokat azsianeked.com oldalunkon!