Gíza: meghiúsult a piramisfelújítás

Meghiúsult az a piramisfelújítás projekt, amelyet a XXI. század projektjének kiálltottak ki Egyiptomban, és amely a Menkauré-piramis restaurációját jelentette volna.

A piramisfelújítás során a kivitelezők gránitborítású réteget szerettek volna képezni az ókori építményen, hogy visszaállítsák annak eredeti megjelenését – olvasható a The Guardian cikkében. Az eredeti tervek szerint három évig dolgoztak volna a piramis restaurációján.

Sailingstone Travel / Shutterstock | A piramisfelújítás során a kivitelezők gránitborítású réteget szerettek volna képezni az ókori építményen.

A munkálatok 2024 elején megkezdődtek, ugyanakkor a projekt meghiúsult, miután nemzetközi felháborodást keltett az ügy. A botrány kirobbanásának oka egyszerű: az építményt az ókori világ hét csodái közé sorolják, így a kritikusok szerint a Menkauré-piramis pont attól különleges, hogy még 4527 év után is szinte teljes állapotában maradt meg.


,,Ezzel az erővel a pisai ferde tornyot is kiegyenesíthetnék.”

Monica Hanna egyiptológus abszurdnak nevezte a projekt ötletét. További probléma a projekttel, hogy végrehajtásával nemzetközi alapelveket is sértenének – áll az Index cikkében.

A projekt folytatása azért is ütközött akadályba, mert a felülvizsgálattal megbízott bizottság szerint a lehullott gránittömbök eredeti helyének meghatározása egyenesen lehetetlen feladatnak bizonyult.

További ellenérvként szerepelt, hogy a gránitborítást cementtel rögzítették volna, ami további károkat okozott volna a piramisban.

Akik szeretik az iróniát, azoknak zárásként itt a kritikusok “konstruktív” javaslata: gránitborítás helyett inkább tapétázzák a piramist.


További híreket, érdekességeket olvasnál blogunkon? Olvasd el cikkünket a legek repteréről!