A Holt-tenger egészségügyi előnyei és jövője

A bőr- és légzőszervi betegségekkel küzdők számára a Holt-tenger igazi gyógyforrás. Az ásványi anyagokban gazdag iszap, levegő és víz számos egészségügyi előnyt biztosít, ugyanakkor a tó jövője nem biztosított.

A víz és az iszap konyhasót, ásványi anyagokat, például káliumot, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz. Ez teszi mindkettőt „a létező legjobb sóvá” a bőr- és légzőszervi betegségek terápiájában – olvasható a vizpartok.hu-n. A sófürdők (különösen a Holt-tengeri sóval) évek óta a pikkelysömör hivatalos terápiájának részét képezik, mivel megnyugtatják a bőrt és enyhítik a tüneteket, például a viszketést.

OSTILL is Franck Camhi / Shutterstock | Holt-tengeri iszapos testápoló kezelés Jordániában.

Már egy rövid Holt-tengeri mártózás is segíthet csökkenteni a vércukorszintet és javíthatja a cukorbetegek egészségi állapotát 

– a Ben-Gurion Egyetem kutatóinak eredményei szerint.

Az egyetemi kutatásban 14 fő, 18 és 65 év közötti, vett részt, akik mindanniyan II-es típusú cukorbajban szenvednek. A résztvevők a Holt-tenger 35 Celsius-fokra melegített vizével feltöltött medencében töltöttek el 20 percet. Már a rövid fürdőzés is látványos eredményt hozott:

  • 13,5 százalékos csökkenés mutatkozott a vércukorszintben;
  • az átlag pedig 163 mg/dl 151-re apadt rögtön a fürdés után.
  • Egyórányi mártózás után 141,4 mg/dl volt az érték.

Az izraeli vagy a jordániai oldalról érdemes a Holt-tengerhez menni?

A Holt-tenger az izraeli és a jordániai oldalról is megközelíthető. Mindkét oldalon vannak szállodák, az ezekhez tartozó nyilvános és magán strandokkal. Ezek az ottani vendégek számára vannak fenntartva, kvázi gyógyterápiás szolgáltatással.

  • Az izraeli oldalon több só és iszap áll rendelkezésre, mint a jordániai oldalon.
  • jordániai oldalnak viszont az az előnye, hogy a Holt-tenger fölött meg lehet nézni a naplementét – ez egy lélegzetelállító természeti jelenség.

Tehát az, hogy melyik oldal a számodra megfelelőbb, attól függ, hogy inkább az egészségügyi előnyök vagy a turisztikai élmények miatt utaznál a Holt-tengerhez.

DVY714 / Shutterstock | Az élet jelképe a Holt-tengerben: a magányos fa.

Haldoklik a Holt-tenger

Kevés híresebb és különlegesebb tó van a világon, mint a – Bibliából is ismert – Holt-tenger. A tektonikus Jordán-árok legmélyebb, lefolyástalan részén képződött ez a 76 kilométer hosszú, 4-17 kilométer széles és 392 méter mély tó, amelynek felszíne 395 méterrel van a Földközi-tenger szintje alatt. Így egyben ez a világ legmélyebben elterülő állóvize is, amelynek vízszintje évek óta csökken.

Aleksandar Todorovic / Shutterstock | A lenyűgöző fotók a fürdőző turistákról, akik úszás közben újságot olvasnak, vélhetően a múlté lesznek.

Ezt szemlélteti, hogy a parkolókból a Holt-tengerhez vezető utak egyre hosszabbak: a korábban közvetlenül a vízparton álló szállodák ma már jó száz méterre vannak a parttól. Emellett pedig sok fürdőhelyen jól láthatóak a parton az elmúlt évtizedek feltárt rétegei.


A környezetvédők szerint 2050-re a Holt-tenger gyakorlatilag meghal. Csupán a feneke mélyén marad omladozó falú, mély, vizes szakadék.

Ennek oka, hogy az éghajlatváltozás miatt a Júdeai-sivatagban emelkedik a hőmérséklet, így a térség általános vízhiánnyal küzd – állítják a tudósok. 


Megtekintenéd jordán utazásainkat? Mutatjuk hozzá legjobb ajánlatainkat az azsianeked.com-on!