Kínai holdújév – 2024

Idén a Gergely-naptár szerint február 10-én köszönt be a kínai holdújév. Van, ahol az ünneplés már a hét elején elkezdődik, ezzel is hangolódva a napra, amikor beköszönt a sárkány éve. 

A kínai holdújév (kínaiul: 春节, csuncsie, tavaszünnep) napja a világ lakosságát tekintve körülbelül egynegyedének legfontosabb ünnepe. Hajlamosak vagyunk az ünnep kapcsán kizárólag Kínára gondolni, pedig más kelet-ázsiai országokban (például Dél-Korea, Japán) is komoly tradíciókkal bír az esemény.

 

Hogyan kell kiszámítani, mikor van a kínai holdújév napja?

A kínai újév minden évben más napra esik, ugyanis a február 4-éhez legközelebb eső újhold napján kezdődik, ami 2023-ban február 1-jére, 2024-ben február 10-ére, 2025-ben pedig január 29-én. A holdújév napja a kínai naptár első napja.

 

Shutterstock | Hagyományos kínai holdújév ünneplés

 

Hogyan ünneplik a holdújév napját?

A legtöbb ázsiai országban ilyenkor a családtagok összegyűlnek és megajándékozzák egymást. Az ünnep kiemelt jelentőségét mutatja, hogy idén 9 milliárd utazásra számítanak, kifejezetten az eseményhez köthetően. Így nem mellékes a gazdaságra gyakorolt pozitív hatása.

Hagyományosan körülbelül 15 napig tartott, az elmúlt években azonban lerövidült. Kínában többnyire 1 hét szabadsággal párosul az ünnepi időszak, amit a lampionünnep zár. A kínai holdújévet leszámítva nincsenek más, szabadnappal járó tradicionális ünnepek, kivéve egy-egy állami ünnepnapot.

 

Shutterstock | Kínában a holdújév ünnepét családi körben töltik

 

A sárkány éve – 2024

Minden holdújévet egy állathoz kötnek. A kínai hagyományok szerint az éveket 12 különböző állathoz kötik, amelyek 2015. és 2026. között így következnek: kecske, majom, kakas, kutya, disznó, patkány, bivaly, tigris, nyúl, sárkány, kígyó, ló.

A kínai asztrológia szerint a sárkány éve határozott, nyílt és szerencsés lesz.

Érdemes követni a budapesti kínai közösségeket, ugyanis a holdújév időszakára, a főváros különböző pontjain izgalmas programokkal készülnek, amelyek igazi, autentikus betekintés biztosítanak hagyományaikba. 

 

Jövőre akár a helyszínen, egy kelet-ázsiai országban élnéd át a kínai holdújév ünnepét? Válaszd ki a számodra legszimpatikusabbat kínálatunkból