Koronavírus

Comment are off

 

A koronavírus miatti utazási korlátozásokkal kapcsolatban utazóinkat folyamatosan tájékoztatjuk a kialakult helyzetről és az utazás közeledtével természetesen mindenkivel felvesszük a kapcsolatot.

A repülőjegyek módosítása vagy egyéb változtatások tekintetében jelenleg azoknak érdemes majd intézkedni, akiknek az utazása a következő 30 napban kezdődne, szerencsére a legtöbb légitársaság és szállás rugalmas lehetőségeket biztosít az év végéig tervezett utazások esetén. Több ázsiai ország az küldöldi turizmus tekintetében őszi nyitást tervez, de még mindig nem tiszta teljesen, milyen feltételekkel lehet majd beutazni és hazajönni az adott országból. Minden utazónkat tájékoztatjuk a lehetőségeiről, és segítünk az átfoglalásban is, de a légitársaságok is azt kérik, hogy az indulás előtti 10 napban próbálkozzon csak felvenni velük a kapcsolatot az utas, mert nagyon túlterheltek. Aki szeptember után utazna, nekik is mindenképp azt javasoljuk, hogy várják meg az indulás előtti 1-2 hetet, és akkor az aktuális helyzet fényében megvizsgáljuk a lehetőségeket.

Délkelet Ázsia országaiba utazni vágyóknak jelenleg lehamarabb 2020 novemberi indulásra van kilátásuk, bár lehet, hogy egyes helyeken az időjárás szempontjából korábbi indulás is jó lehetne, de még mindig nem egyértelmű, hogy milyen feltételekkel és hova lehet majd beutazni az egyes régiókba, nagy valószínűséggel magyarként év végéig egyik országba sem utazhatunk majd.

Indonéziában is hasonló a helyzet, bár az esős évszak október végétől kezdődik – és Bali vezetése sokat lobbizott hogy 2020.09.11-én megnyithassa a szigetet a nemzetközi turizmus előtt – az országvezetés úgy döntött, hogy év végéig nem engednek be külföldi utazókat az országba.

Thaiföld a mostani elképzelés szerint fokozatosan nyit majd meg a nemzetközi turizmus előtt. Első körben Phuket szigetét, majd a környező régiót teszik elérhetővé a külföldről érkező turistáknak. A sziget nyitását 2020. október 1-től tervezik, de egyértelműen az országban hosszabb időt (a téli hónapokat) eltölteni vágyók lesznek az első célközönség.

Mire ezek az országok megnyitnak, addigra vélhetően a legtöbb helyen feloldják az utazási korlátozásokat az európai utazók számára is (ha más nem “zöldzónásítanak” egyes régiókat), így már el lehet majd kezdeni az “új normál” szerint szervezni (vagy újra tervezni) az utazásokat. A mostani foglalásainknál, hogy biztosra menjünk, mindenkinek ingyenesen lemondható szállást és flexibilis kondíciókkal rendelkező repülőjegyeket foglalunk. Egyébként amennyiben a repjegy alapból nem ingyenesen módosítható, de később a vírus miatt kiderül, hogy esetleg át kell szervezni az utazást, a légitársaságok fognak megfelelő opciót biztosítani a módosításra (ez a december 31-ig tartó időszakra most is így van, majdnem minden kisebb légitársaság is lehetővé teszi az ingyenes átfoglalásokat). A légitársaságok eddig minden esetben probléma nélkül adtak lehetőséget a módosításra vagy a későbbi (jellemzően 12-24 hónapon belüli) újabb utazásra.

Az országok megnyitását követően még mindig fennáll majd a lehetősége, hogy a magyar állam sárga vagy piros kategóriába sorolja az adott országot (és persze ha zöld jelzést kapna valamelyik terület, azt is megváltoztathatják majd a jövőben). Bárhova is utazunk (legyen az Ázsia vagy akár Európa), egy ideig a megoldás valószínűleg az lesz, hogy kifelé menet és hazafelé jövet is kell majd csináltatni 1-1 tesztet (ha piros az ország, akkor hazafelé 2 kell) hogy ne kelljen karanténba vonulni. Ennek jelenleg csak az a szépséghibája, hogy ezek a széles körben elfogadott PCR tesztek hazánkban jelenleg 25-30.000 Ft-ba kerülnek, tehát ha nem változik a helyzet, akkor ez egy 70-80.000 Ft-os plusz költséget fog jelenteni minden piros országba utazónak (sárga országba lehet hogy csak 45-50.000 Ft-ot). Ami bizakodásra adhat okot a tesztek kapcsán, hogy pl. Törökországban (már a reptéren is) lehet olyan PCR tesztet csináltatni aminek 2 órán belül meg van az eredménye és csak 16 €-ba (kb. 5.500 Ft-ba) kerül. Ezért abban bízunk, hogy talán itthon is normális szintre csökken majd ezeknek a teszteknek az ára, és így csak minimális plusz költséggel jár majd az utazás sárga vagy piros országba is.

 

Mindenkinek jó egészséget kíván,

az ÁzsiaNeked csapata

About the Author