Koronavírus, COVID Beutazási információk Ázsia országaiba

Comment are off

 

A koronavírus miatti utazási korlátozásokkal kapcsolatban utazóinkat folyamatosan tájékoztatjuk a kialakult helyzetről és az utazás közeledtével mindenkivel felvesszük a kapcsolatot. Természetesen segítünk a lemondásokban és a átfoglalásokban is, de a légitársaságok is azt kérik, hogy az esetleges koronavírus helyzet miatti módosításokkal kapcsolatban az utasok csak az indulás előtti 10 napban próbálják felvenni velük a kapcsolatot, mert még mindig nagyon túlterheltek. Aki a mostani téli szezonban utazna, és kérdéses, hogy be tud-e utazni az adott országba, Nekik is mindenképp azt javasoljuk, hogy várják meg az indulás előtti 1-2 hetet, és az akkori aktuális helyzet fényében fogjuk megvizsgálni a lehetőségeket. A repülőjegyek módosítása vagy egyéb változtatások tekintetében jelenleg azoknak érdemes majd intézkedni, akiknek az utazása a következő 30 napban kezdődne, szerencsére a legtöbb légitársaság és szállás rugalmas lehetőségeket biztosít egészen 2021 végéig tervezett utazások esetén. Aki tervezi lefoglalni az utazását, azoknak a legjobb és legrugalmasabb repülőjegy foglalási feltételek 2021.04.30-ig történő foglalásokra érvényesek, ezért ha valaki biztos abban hogy nyáron, vagy a 2021/2022 szezonban utazni szeretne, a legtöbb esetben érdemes minél előbb lefoglalni a repülőjegyeket (egyes társaságok ebben az esetben végtelen számú(!) ingyenes módosításra adnak lehetőséget, így amellett, hogy jó áron vehetjük meg a jegyeinket, bármikor módosíthatunk majd a repülési dátumainkon).

Aki Ázsiába vágyik, és most azonnal el akar indulni, annak csak a Maldív-szigetek-re és Dubai-ba van lehetősége kiutazni. Bár az országokba történő belépéshez negatív Covid PCR tesztre van szükség, de nincs karantén kötelezettség. Egy biztos, amíg itthon piros (ezáltal nem javasolt) kategóriába tartozik majdnem minden ország, hazaérkezéskor 2 negatív PCR teszttel lehet kiváltani az egyébként kötelező 10 napos házikarantént (ez a 2 teszt jelenleg nagyságrendileg 40.000 Ft-ba kerül, és 3-4 nap alatt le lehet zavarni). Ugyan Afrikához tartozik, de most már megtalálható a kínálatunkban Zanzibár is, ahol jelenleg szintén nincs karantén kötelezettség (még negatív tesztet sem kérnek!), viszont ugyan úgy, mint Dubai-ban (és itthon) minden nyilvános helyen kötelező a maszk használat és a 2 méteres távolság megtartása (ugyan így nem felhőtlen az élmény, de ha most melegebb éghajlatra vágyunk, jelenleg nem nagyon vannak jobb alternatívák).

Délkelet Ázsia országaiba utazni vágyóknak jelenleg lehamarabb 2021 nyári indulásra van kilátásuk, úgy néz ki, hogy Indonéziába és Thaiföldre már nyáron európaiként is lehet utazni karantén kötelezettség nélkül, de még mindig nem egyértelmű, hogy milyen feltételekkel és az egyes régiókon belül mely területekre. Több ázsiai ország (főleg ahol télen van szezon, Malajzia, Vietnám, Kambodzsa) a külföldi turizmus tekintetében csak 2021 novemberi nyitást tervez, addig esetleg próba projekteket fognak futtatni, hogy a szezon kezdetére kialakítsák a megfelelően biztonságos és fennntartható protokolt.

Elsőként itt van pl. Thaiföld ahova első körben Japánból, Tajvanról, Kínából engedtek be turistákat, mielőtt a beutazási lehetőséget kiterjesztették minden nemzetre, így most már akár Magyarországról is utazhatnánk az országba. Ez nagyon jó hír (az első ilyen a régióban), és örülünk is neki, mert jó jel, hogy valami kezd alakulni, de a beutazási feltételek ismeretében azért nem biztos hogy jövő héten sokan elindulnak majd Thaiföldre. Ha valaki Thaiföld-re utazna, kiutazáskor előre kell vízumot igényelni a thai nagykövetségen és szükség van egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztre is, hogy beléphessünk az országba. A beutazáshoz szükségünk lesz még (koronavírus szempontból is) megfelelő utasbiztosításra, valamint (és itt jön a lényeg) “karanténszálloda” foglalásra is. Bangkok-ban jelenleg 113, Phuketen 18 olyan szállás található, ami megkapta az állami engedélyt a külföldi turisták elszállásolására a kötelező 14 napos karantén letöltése alatt (merthogy minden külföldről érkező utazónak kötelező letölteni a 14 napos karantént érkezéskor). Szóval az első 2 hetet egy szállodában kell töltenünk, és ha eközben nem produkálunk tüneteket vagy pozitív tesztet, a 15 naptól kezdve szabadon utazgathatunk az országban. Ilyen karanténszállodákban tudjuk letölteni a 14 napos karantént, és a beutazás feltétele, hogy erre a 2 hétre előre lefoglalt és kifizetett szállásunk legyen a 120 szálloda valamelyikében. Ezek a 4-5 csillagos szállodák, teljes mértékben a mostani (“Covid-os”) igényeknek megfelelően felszerelve, a legtöbb esetben teljes ellátással, Bangkokban kb. 270.000 Ft/fő-től, Phuketen kb. 420.000 Ft/fő-től érhetőek el. Így a mostani feltételek ismeretében, amíg nem csökkentik a kötelező karantén időszakát, nem valószínű hogy sok átlagos utazó veszi majd igénybe ezt az opciót, de maga lehetőség már biztató, végre valami elkezdődött… 🙂

Indonézia egyes helyein nem olyan jó a vírushelyzet mint Thaiföldön (persze még így sem olyan rossz, mint itthon), ezért valószínűleg kedvezőbb, lazább beutazási feltételekkel fog megnyitni. Bali vezetése sokat lobbizott hogy még 2020-ban megnyithassa a szigetet a nemzetközi turizmus előtt – az országvezetés úgy döntött, hogy év végéig nem engednek be külföldi utazókat az országba. Mivel Bali olyan sziget, ahol az ottlakók megélhetése 70-80%-ban a turizmustól függ, nagyon szeretnék minél hamarabb újra beindítani a nemzetközi turizmust. 2021 elején 3.000.000 koronavírus vakcinát vásárolt Indonézia, és 2021.01.13-án el is kezdik a védőoltások beadását. Emellett vakcina gyár is létesül az országban, ahol február végéig 40.000.000 dózis oltóanyagot terveznek előállítani. Az országvezetés jelenlegi elképzelése, hogy Bali 4 milliós lakosságának a 60-70%-át beoltják, így szerezve megfelelő immunitást a sziget lakóinak, hogy minél hamarabb egészségügyi veszély nélkül fogadhassanak külföldi turistákat. Mivel a szezonra már ők is készen akarnak állni, március-április hónaptól várhatjuk az első beutazási opciókat.

Malajzia, Vietnám, Fülöp-szigetek még nem tett közzé hivatalos akciótervet a turizmus beindításával kapcsolatban, egyedül Szingapúr az az ország, aki 2020-ban már engedett be külföldi utazókat, első körben még csak Hong Kong-ból, de azóta ezt a “travel bubble”-t is felfüggesztették.

Bár az oldalunkon még nem foglalható (az ország rendes megnyitására várunk), de 2021.01.21-től Srí Lanka is fogad turistákat. Az országba bármely nemzet utazói beléphetnek, de jelenleg negatív PCR tesztek mellett is csak a kötelező 14 napos karantén letöltése után hagyhatják el a szállodájukat. Nagyon bízunk benne, hogy hamarosan változtatnak a beutazási feltételeken és akkor végre újra a megszokott módon fedezhetik fel az országot a külföldi turisták.

Remélhetőleg legtöbb helyen mihamarabb feloldják az utazási korlátozásokat az európai utazók számára is (ha más nem “zöldzónásítanak” egyes régiókat mint Thaiföld is tette), így már el lehet majd kezdeni az “új normál” szerint tervezni (vagy újraszervezni) az utazásokat. Amennyiben valaki Velünk utazik, hogy biztosra menjünk, mindenhova ingyenesen lemondható szállást és flexibilis kondíciókkal rendelkező repülőjegyeket foglalunk. Egyébként amennyiben a repjegy alapból nem ingyenesen módosítható, de később a koronavírus helyzet miatt kiderül, hogy esetleg át kell szervezni az utazást, a légitársaságok fognak megfelelő opciót biztosítani a módosításra (ez az április 30-ig foglalt jegyekre most is így van, és majdnem minden kisebb ázsisi légitársaság is lehetővé teszi az ingyenes átfoglalásokat). A légitársaságok eddig minden esetben probléma nélkül adtak lehetőséget a módosításra vagy a későbbi (jellemzően 12-24 hónapon belüli) újabb utazásra.

Az országok megnyitását követően még mindig fennáll majd a lehetősége, hogy a magyar állam sárga vagy piros kategóriába sorolja az adott országot (és persze ha zöld jelzést kapna valamelyik terület, azt is megváltoztathatják majd a jövőben). Bárhova is utazunk (legyen az Ázsia vagy akár Európa), egy ideig a megoldás valószínűleg az lesz, hogy kifelé menet és esetleg hazafelé jövet is kell majd csináltatni 1-1 koronavírus tesztet (ha piros az ország, akkor hazafelé 2 kell) hogy ne kelljen karanténba vonulni.

 

Mindenkinek jó egészséget kíván,

az Ázsia Neked Csapata

About the Author