Koronavírus, COVID Beutazási információk Ázsia országaiba

A koronavírus miatti utazási korlátozásokkal kapcsolatban utazóinkat folyamatosan tájékoztatjuk a kialakult helyzetről és az utazás közeledtével mindenkivel felvesszük a kapcsolatot. Természetesen segítünk a lemondásokban és a átfoglalásokban is, de a légitársaságok is azt kérik, hogy az esetleges koronavírus helyzet miatti módosításokkal kapcsolatban az utasok csak az indulás előtti 10 napban próbálják felvenni velük a kapcsolatot, mert még mindig nagyon túlterheltek. Aki a mostani téli szezonban utazna, és kérdéses, hogy be tud-e utazni az adott országba, Nekik is mindenképp azt javasoljuk, hogy várják meg az indulás előtti 1-2 hetet, és az akkori aktuális helyzet fényében fogjuk megvizsgálni a lehetőségeket. A repülőjegyek módosítása vagy egyéb változtatások tekintetében jelenleg azoknak érdemes majd intézkedni, akiknek az utazása a következő 30 napban kezdődne, szerencsére a legtöbb légitársaság és szállás rugalmas lehetőségeket biztosít egészen 2021 végéig tervezett utazások esetén. Aki tervezi lefoglalni az utazását, azoknak a legjobb és legrugalmasabb repülőjegy foglalási feltételek 2021.04.30-ig történő foglalásokra érvényesek, ezért ha valaki biztos abban hogy nyáron, vagy a 2021/2022 szezonban utazni szeretne, a legtöbb esetben érdemes minél előbb lefoglalni a repülőjegyeket (egyes társaságok ebben az esetben végtelen számú(!) ingyenes módosításra adnak lehetőséget, így amellett, hogy jó áron vehetjük meg a jegyeinket, bármikor módosíthatunk majd a repülési dátumainkon).

Aki Ázsiába vágyik, és most azonnal el akar indulni, annak csak Jordánia-ba a Maldív-szigetek-re és Dubai-ba van lehetősége kiutazni. Bár az országokba történő belépéshez negatív Covid PCR tesztre van szükség, de nincs karantén kötelezettség. Egy biztos, amíg itthon piros (ezáltal nem javasolt) kategóriába tartozik majdnem minden ország, amennyiben nem rendelkezünk védettséggel (vagyis magyar COVID oltási igazolvánnyal) hazaérkezéskor 2 negatív PCR teszttel lehet kiváltani az egyébként kötelező 10 napos házikarantént (ez a 2 teszt jelenleg nagyságrendileg 30-40.000 Ft-ba kerül, és 3-4 nap alatt le lehet tudni). Ugyan Afrikához tartozik, de most már megtalálható a kínálatunkban Zanzibár is, ahol jelenleg szintén nincs karantén kötelezettség (csak egy negatív tesztet kérnek), viszont ugyan úgy, mint Dubai-ban (és itthon) minden nyilvános helyen kötelező a maszk használat és a 2 méteres távolság megtartása (ugyan így nem felhőtlen az élmény, de ha most melegebb éghajlatra vágyunk, jelenleg nem nagyon vannak jobb alternatívák).

Délkelet Ázsia országaiba utazni vágyóknak jelenleg lehamarabb 2021 nyári indulásra van kilátásuk, úgy néz ki, hogy Indonéziába és Thaiföldre már nyáron európaiként is lehet utazni karantén kötelezettség nélkül, de még mindig nem egyértelmű, hogy milyen feltételekkel és az egyes régiókon belül mely területekre. Több ázsiai ország (főleg ahol télen van szezon, Malajzia, Vietnám, Kambodzsa) a külföldi turizmus leghamarabb csak 2021 év végi nyitást tervez, addig esetleg próba projekteket fognak futtatni, hogy a főszezonra kialakítsák a megfelelően biztonságos és fenntartható protokollt…

Elsőként itt van pl. Thaiföld ahova első körben Japánból, Tajvanról, Kínából engedtek be turistákat, mielőtt a beutazási lehetőséget kiterjesztették minden nemzetre, így most már akár Magyarországról is utazhatunk az országba. Ez nagyon jó hír (az első ilyen a régióban), és örülünk is neki, hogy valami kezd alakulni. Jelen szabályozás szerint 2021.04.01-től az országba érkező utazóknak indulási ország függvényében kötelező a 10 vagy 14 napos karantén, amit  „karantén szállodákban” lehet letölteni (ilyen feltételekkel akár most is lehetne utazni). Bangkok-ban és Phuket-en jelenleg kb. 140 olyan szállás található, ami megkapta az állami engedélyt a külföldi turisták elszállásolására a kötelező karantén letöltése alatt. Ebben az esetben a karantén teljes időszaka alatt a szálloda területén belül kell maradnunk, és ha eközben nem produkálunk tüneteket vagy pozitív tesztet, ezután szabadon utazgathatunk az országban.

Köszönhetően a vakcinák megjelenésének, és a thai oltási program sikeres elindításának, kezdenek körvonalazódni az új normál szerinti turizmus beindításának feltételei. Nemrég született meg a hivatalos döntés arról, hogy elsőként Phuket szigetét nyitják meg a nemzetközi turizmus számára. A phuketi „Sandbox” névre hallgató projektet júliusban indítják (eddig tervezik beoltani a sziget lakosságának 70%-át, a terv jelenleg jól halad, most kb. 50%-os átoltottságnál tartanak), így a terv szerint 2021.07.01-től a bizonyos országokból érkező Covid oltással rendelkező külföldi utazók mentesülnek a karantén kötelezettség alól amennyiben Phuket-re érkeznek. Az elképzelés szerint a Covid szempontból „alacsony veszélyt” jelentő országok utazói érkezhetnek majd először karantén nélkül az országba, de erre vonatkozó hivatalos lista még nem látott napvilágot (valószínűleg minden európai úniós ország felkerül majd a listára). A most még kidolgozás alatt álló terv szerint (az eddigitől eltérően) utazásunk előtt előre kell vízumot igényelni a thai nagykövetségen, és kell egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt is, hogy beléphessünk az országba. A beutazáshoz szükségünk lesz még (koronavírus szempontból is) megfelelő utasbiztosításra, valamint ha szeretnénk elkerülni az amúgy kötelező „karantén szállodát”, a Covid oltást igazoló dokumentum-ra is. A jelenlegi tervek szerint 2021.07.01-től még csak (közvetlenül) Phuket-re lehet érkezni, és az első 14 napban nem is lehet elhagyni a szigetet, így ha valaki 2 hétnél hosszabb tartózkodást tervez, a 15. naptól már szabadon utazhat az országban. A Phuket-en töltött első 14 nap alatt szabadon utazgathatunk a szigeten, de az első, a hetedik és a tizennegyedik napon is produkálnunk kell 1-1 negytív PCR tesztet, hogy szabadon engedjenek minket mozogni.

Ugyan júliustól karantén nélkül csak Phuket-re lehet majd beutazni, de októbertől tervezik más térségek megnyitását is. Phuket-et követik majd a környező területek (Phangnga, Phi Phi, Krabi), a Thai-öböl szigetei közül Koh Samui, a nagyobb városok közül Pattaya és Chiang Mai, emellett Bangkok megnyitása a terv, de ez valószínűleg majd csak később, 2022-ben várható. Amennyiben a többi térséget is terv szerint megnyitják októberben, bármelyik helyszínre érkezhetnénk majd, de érdemes figyelembe venni, hogy az előírás az érkezési helyszínt (szigetet vagy várost), 7 napig nem lehet elhagyni. Ez az egy hét is komoly engedmény ahhoz képest, hogy júliustól 14 napig Phuket-en kell maradnunk, pláne hogy eddig a 10 napos karantén alatt a szálloda területét sem lehetett elhagyni. Ezzel szemben novemberben már érkezésünk után szabadon, karantén nélkül fedezhetjük fel Phuket szigetét, majd az első 7 napot követően átutazhatunk Thaiföld más területeire is, ez a jelenleg hivatalosan is elfogadott terv. Phuket-re novembertől biztosan gond nélkül be lehet majd utazni (ha megfelelünk a feltételeknek), hogy a többi terület hogy és mikor nyit majd meg ténylegesen, azt pontosan most még nem tudni (minden a júliusi próba projekttől és az ország oltási programjától függ). Ha a 2021/2022 szezonban valaki Thaiföld-re utazna, az októberi időjárást figyelembe véve persze Mi leghamarabb 2021 novemberi indulást javaslunk, érdemes előre foglalni (most még jó jegyeket és szállásokat lehet kifogni), de a fent leírtak miatt csak phuketi érkezést javaslunk. 

Indonézia egyes helyein nem olyan jó a vírushelyzet mint Thaiföldön (persze még így sem olyan rossz, mint itthon), ezért valószínűleg kedvezőbb, lazább beutazási feltételekkel fog megnyitni. Bali vezetése sokat lobbizott, hogy még 2020-ban megnyithassa a szigetet a nemzetközi turizmus előtt – az országvezetés úgy döntött, hogy év végéig nem engednek be külföldi utazókat az országba. Mivel Bali olyan sziget, ahol az ottlakók megélhetése 70-80%-ban a turizmustól függ, nagyon szeretnék minél hamarabb újra beindítani a nemzetközi turizmust. 2021 elején 3.000.000 koronavírus vakcinát vásárolt Indonézia, és 2021.01.13-án el is kezdték a védőoltások beadását. Az országvezetés jelenlegi elképzelése, hogy Bali 4 milliós lakosságának a 60-70%-át beoltják, így szerezve megfelelő immunitást a sziget lakóinak, hogy minél hamarabb egészségügyi veszély nélkül fogadhassanak külföldi turistákat. A szezonra már ők is készen akartak állni, de nagyon úgy néz ki, júliustól várhatjuk az első beutazási opciókat. Bali nyitásáról a mai napig (2021.06.17) nincs hivatalos terv, de az elképzelés szerint lehet hogy csak a sziget egyes területeit (itt Ubud, Sanur, Nusa Dua lett megnevezve) nyitják meg, mint „Zöld zónát”, és valószínűleg az első 5 napot az erre a célra kijelölt karantén hotelekben kell majd eltölteni (az 5 nap alatt a szálloda területét sem lehet majd elhagyni). Ezek a mostani információk, de még mindig várjuk, hogy a júliusi nyitás pontos dátuma és feltételei kiderüljenek.

Malajzia, Vietnám, Kambodzsa, Fülöp-szigetek még nem tett közzé hivatalos akciótervet a turizmus beindításával kapcsolatban, egyedül Szingapúr az az ország, aki 2020-ban már engedett be külföldi utazókat, első körben még csak Hong Kong-ból, de azóta ezt a „travel bubble”-t is felfüggesztették.

Bár az oldalunkon még nem foglalható (az ország rendes megnyitására várunk), de 2021.01.21-től Srí Lanka is fogad turistákat. Az országba bármely nemzet utazói beléphetnek, de jelenleg negatív PCR tesztek mellett is csak a kötelező 14 napos karantén letöltése után hagyhatják el a szállodájukat. Nagyon bízunk benne, hogy hamarosan változtatnak a beutazási feltételeken és akkor végre újra a megszokott módon fedezhetik fel az országot a külföldi turisták.

Remélhetőleg legtöbb helyen mihamarabb feloldják az utazási korlátozásokat az európai utazók számára is (ha más nem „zöldzónásítanak” egyes régiókat mint Thaiföld is tette), így már el lehet majd kezdeni az „új normál” szerint tervezni (vagy újraszervezni) az utazásokat. Amennyiben valaki Velünk utazik, hogy biztosra menjünk, mindenhova ingyenesen lemondható szállást és flexibilis kondíciókkal rendelkező repülőjegyeket foglalunk. Egyébként amennyiben a repjegy alapból nem ingyenesen módosítható, de később a koronavírus helyzet miatt kiderül, hogy esetleg át kell szervezni az utazást, a légitársaságok fognak megfelelő opciót biztosítani a módosításra (ez az április 30-ig foglalt jegyekre most is így van, és majdnem minden kisebb ázsisi légitársaság is lehetővé teszi az ingyenes átfoglalásokat). A légitársaságok eddig minden esetben probléma nélkül adtak lehetőséget a módosításra vagy a későbbi (jellemzően 12-24 hónapon belüli) újabb utazásra.

Az országok megnyitását követően még mindig fennáll majd a lehetősége, hogy a magyar állam sárga vagy piros kategóriába sorolja az adott országot (és persze ha zöld jelzést kapna valamelyik terület, azt is megváltoztathatják majd a jövőben). Bárhova is utazunk (legyen az Ázsia vagy akár Európa), egy ideig a megoldás valószínűleg az lesz, hogy kifelé menet és (oltási igazolvány hiányában) esetleg hazafelé jövet is kell majd csináltatni 1-1 koronavírus tesztet (ha piros az ország, akkor hazafelé 2 kell) hogy ne kelljen karanténba vonulni.

Mindenkinek jó egészséget kíván,

az Ázsia Neked Csapata