Közel egy évtized után már nem a szingapúri Changi a világ legjobb repülőtere

Közel egy évtized után már nem a szingapúri Changi a világ legjobb repülőtere – idén is elkészítette szokásos listáját a Skytrax.

Jó tíz évvel ezelőtt fordult elő utoljára olyan, hogy nem a Szingapúrban működő Changi végzett a World Airport Awards első helyén.

 

2021-ben az évek óta egyre feljebb és feljebb jutó dohai Hamad kapta a képzeletbeli aranyérmet a „világ legjobb repülőtere” kategóriában.

 

 

A Changi ezúttal harmadikként zárt – ez bármely más repülőtér számára kiváló eredmény, kivéve a szingapúri csodareptér rajongóinak (merthogy vannak ilyenek is), akik rendszeresen dicsérik a reptér könnyedségét, kényelmét, valamint a kiváló étel- és italkínálatát.

 

 

A győztes felemelkedése egybeesik  a Qatar Airways előretörésével; a katari kormány mind a nemzeti légitársaságába, mind a repülőtérbe hatalmas összegeket fektetett, a jelek szerint látványos eredményekkel.

 

 

A Qatar Airways utasai például – amennyiben a dohai reptéren várnak csatlakozásra – ingyenes városnézést, szállást és étkezést vehetnek igénybe (az útjuk hosszától függően), valamint VIP-transzfer szolgáltatást is kérhetnek, melynek keretében a légitársaság munkatársai zökkenőmentesen átvezetik őket a repülőtéren a következő járatukhoz.

 

Ami pedig a toplistát illeti, a 2021-es rangsort leginkább az európai és ázsiai repülőterek uralják. Amennyiben országonként nézzük, akkor a legjobb tíz hely közül hármat elfoglaló Japán szerepelt a legjobban.

A World Airport Awards díjat szokás szerint az utasok szavazzák meg egy 2020 augusztusától 2021 júliusáig tartó globális repülőtéri elégedettségi felmérés keretében. Idén így alakult az élmezőny:

1. Hamad International Airport (HIA)
2. Tokyo Haneda Airport (HND)
3. Singapore Changi Airport (SIN)
4. Incheon International Airport (ICN)
5. Tokyo Narita Airport (NRT)
6. Munich Airport (MUC)
7. Zurich Airport (ZRH)
8. London Heathrow Airport (LHR)
9. Kansai International Airport (KIX)
10. Hong Kong International Airport (HKG)

 

További díjak

Egy olyan évben, amelyet még mindig a koronavírus-járvány irányít, igen nehéz értékelni a repülőtereket. A brit székhelyű légiközlekedési tanácsadó társaság ezt a problémát úgy oldotta meg, hogy összerakott egy másik listát is, ami kifejezetten azokat a repülőtereket nevezi meg, melyek kiemelkedő munkát végeztek az új egészségügyi és higiéniai protokoll betartását illetően. A Skytrax itt nem állított fel rangsort, hanem ABC-sorrendben elismert harminckilenc repülőteret.

 

 

A külön kiemelt kategóriákban az isztambuli kapta a legtöbbet fejlődött reptér címet, a  Changi nyerte el a legjobb repülőtéri személyzet díját, a szöuli Incheon a legjobb repülőtéri biztonságért kapott elismerést, a japán Centrair Nagoya pedig a legjobb regionális repülőtér díját vihette haza. A legtisztább a tokiói Haneda, Észak-Amerika legjobbja pedig a vancouveri reptér lett.

A repülőterek nemcsak az utasok felszállás előtti várakozásának helyszínei, hanem kikapcsolódási lehetőséget is nyújtanak. A Los Angeles-i Nemzetközi Repülőtér, a LAX ezt most még magasabb szintre emelte, és igazi luxusélményt kínál az utazók számára.

 

(Forrás: Roadster, fotók: Getty Images & Shutterstock)