Malajzia fő turisztikai célpontja: a Batu-barlangok

A Batu-barlangok a legjobban tükrözik a vallási sokszínűséget Malajziában, különösen Kuala Lumpurban, ahol a kínai és a hindu közösség gond nélkül együtt él a többségi muszlim közösséggel.

 

Kuala Lumpur központjától 13 km-re található a híres Batu-barlang, Kuala Lumpur és általában Malajzia egyik fő turisztikai célpontja. Kihagyhatatlan látnivaló mindazok számára, akik úgy döntenek, hogy néhány napot a városban töltenek, de ha extrán kevés időd van, akkor is próbáld bezsúfolni a programodba.

A Batu-barlangok (Selangor / Malawati Hill) a legfontosabb hindu szentély egész Malajziában (és az egyik legfontosabb Indián kívül). 4 barlangból áll, a fő barlangból, ahol maga a szentély található, és más kisebbekből, amelyek Sötét-barlang, Rámájana-barlang és Barlang-villa néven ismertek.

 

A szentély építése több mint 100 évvel ezelőttre nyúlik vissza,

és Murugan istennek szentelték, aki a hindu mitológiában a háború istene, a hívők védelmezője és nagyon népszerű istenség Dél-India lakói körében, amely területről a Malajziában és Kuala Lumpurban élő hindu közösség kivándorolt.

A szentély bejáratához érve az első dolog, ami feltűnik, a lenyűgöző, 30 méter magas Muguran isten szobra (a legnagyobb a világon) és a 272 lépcsőfokos, a szentély fő barlangjába vezető lenyűgöző lépcső. Miután felmásztál a fő barlangba, egy gigantikus boltozatot vagy katedrálist találsz, ahol egy kis oltár és több tucatnyi figura díszíti a kialakított, természetes termet.

A másik kiemelkedő dolog ennél a programnál, azok a kíváncsi makákók, amelyek a területen élnek. Több százan szaladgálnak a területen, és a templom igazi urai (ez a hindu vallásban nagyon gyakori).

 

A főbejárathoz visszatérve meglátogathatod a komplexum másik 3 barlangját.

A Drak-barlang onnan kapta a nevét, hogy a bejutáshoz lámpásokra és vezetőre van szükség. A szentély ezen részébe a belépés díjhoz kötött. Maga a barlang egy kis természeti kincs, és jó állapotban van, köszönhetően az Ong Dark Cave Educational Tour munkájának, amely a látogatást irányítja. A Barlang-villát érdemes meglátogatni, mivel egy kis múzeumnak ad otthont, és a hindu mitológiára jellemző figurák díszítik.

 

A barlangok közül az utolsó, a Rámájana-barlang a hegy bal oldalán található, amelyet Hanuman majomisten, a hindu mitológia szent majma, a bölcsességgel, hűséggel és barátsággal kapcsolatos 15 méteres szobra szegélyez.

A Batu-barlangok különleges jelentőséggel bírnak a Thaipusam Fesztivál idején, amely a hindu naptár egyik legfontosabb ünnepe. Az ország minden részéből – beleértve magát Indiát is – zarándokok ezrei gyűlnek össze a kegyhelyen. Ez egy olyan egyedülálló élmény, amelyet nem szabad kihagyni, ha a fesztivál napján éppen ott tartózkodsz.

 

(Forrás: hellovilagvlog.hu, fotók: Shutterstock)

 

Kedvet kaptál Malajziához? Megértjük.
Mutatjuk hozzá a legjobb ajánlatokat az azsianeked.com oldalunkon!