Maldív-szigetek: utazási tudnivalók, időjárás, TOP látnivalók

A szigetország egyedülálló földrajzi és domborzati szempontból. Maldív-szigetek ugyanis többek között a legalacsonyabban fekvő ország a világon, és veszélyben lehet, ha a tengerszint túlságosan megemelkedik.

 

Általános információk

Lakossága: 320.000 fő
Fővárosa: Malé
Államformája: elnöki köztársaság
Vallása: muszlim (a resort szigeten ebből semmit lehet érzékelni)

Az egyenlítő magasságában 800 km hosszan húzódik, 1.196 szigettel. A szigetek zöme lakatlan, ugyanakkor 200 lakott és 87 „resort szigetet” tartanak számon a helyiek. Egy Maldív-szigeteki nyaralás általában ez utóbbit érinti, de adott esetben lakott szigeten is felejthetetlen élményekkel gazdagodhatsz. Kétségtelen, hogy a Maldív-szigetek a világ egyik legszebb luxus nyaralóhelye, ahova nem kell hírességnek, sztár sportolónak vagy politikusnak lenned, hogy eljuss.

 

Maldív-szigetek utazási tudnivalók

A Maldív-szigetek az elmúlt években igencsak felkapott turista célponttá nőtte ki magát. Könnyen hiheted, hogy egy Maldív-szigeteki utazás megszervezése semmivel sem nehezebb, mintha Európában utaznánk. Pedig de! A kulturális szokások, az időjárásbeli sajátosságok és a helyi atmoszféra teljesen más, mint amit Európában vagy Észak-Amerikában megszokhattunk.

 

Maldív-szigetek időjárása

A Maldív-szigetek ciklonmentes övezetbe tartozik, így mondhatni egész évben kiegyensúlyozott, meleg és párás idő van. Ugyanakkor érdemes tisztában lenni a különböző szezonok sajátosságaival.

 

A Maldív-szigeteki főszezon decembertől márciusig tart.

 

Ilyenkor az időjárás sokkal szárazabb, szinte alig van olyan nap, mikor esne az eső. Februárban a legmelegebb az időjárás, ennek megfelelően a legtöbb turista is ekkora időzíti a nyaralását. Az elő-, illetve utószezon áprilistól novemberig tart.

Ekkor a hőmérséklet még mindig 28-34 fok (ami a párának köszönhetően még többnek érződik), viszont egyre gyakoribbak a „monszunok”. Szerencsére az esetek döntő többségében az eső néhány perc alatt eláll, így semmi sem ronthatja el a Maldív-szigeteki nyaralásodat az utószezonban sem.

 

Maldív-szigetek repülőút hossza

A Maldív-szigetek nagyságrendileg 7.300 km-re van Magyarországtól. Mivel hazánkból nem indulnak közvetlen járatok, így csak egy kényelmes átszállással tudod megközelíteni Malé-t. Az átszállás leggyakrabban Isztambulban, Dohában vagy Dubaiban történik. A repülési idő általában 2×5 óra, tehát átszállásokkal számolva 12-17 óra az odajutás. A Maldív-szigetek egy kényelmesen és biztonságosan megközelíthető úti cél.

 

Időeltolódás

Mivel a Maldív-szigeteken használt időzóna UTC+5, így az időeltolódás Magyarországhoz képest +3 óra nyáron és +4 óra télen. Azonban néhány szigeten eltérő időzónák is előfordulhatnak. A viszonylag mérsékelt időeltolódás miatt az utazás során nem jellemző „jetlag”. De az út előtt néhány nappal már érdemes igazítani az ébrenlétedet az ottani időzónához.

 

(Fotók: unsplash)

 

Ha a Maldív-szigetek eddig csak terv volt a fejedben, mostantól legyen egy előre lefoglalt utazás.
Mutatjuk hozzá a legjobb ajánlatokat az azsianeked.com oldalunkon!