Saját folyója és őserdeje is van a világ legnagyobb barlangjának

A vietnámi Hang Son Doong barlangot 2009-ben egy barlangi expedíciós csapat vizsgálta meg. Ezt követően a világ legnagyobb természetes barlangjának nyilvánította. A barlang méretei olyan hatalmasak, hogy egy 40 emeletes felhőkarcoló is elférne benne.

 

Felfoghatatlan, hogy mekkora is valójában

A 9 km hosszú óriásbarlang a Phong Nha – Kẻ Bàng Nemzeti Park területén, az ország középső részén, a Vietnámi-hegységben található. A legtágasabb részein az üreg 200 méter magas és 150 méter széles, de a legtöbb helyen 80 méter magas és ugyanilyen széles. Ami azonban Son Doongot különlegessé teszi, az a barlangban található egyedülálló, rejtett földalatti világa.

A barlangot felülről egy keskeny résen át világítja meg a Nap. Belépve, a látogatók megütközve tapasztalhatják, hogy egy titokzatos földalatti folyó található benne, amelyet még senki sem fedezett fel teljesen a végig és az aljáig. Őskori esőerdő lepi el a barlang egy részét. Sajátos ökoszisztémával és időjárással rendelkezik, így néhol még vékony felhők is kialakulnak benne.

 

Számos 80 méternél is magasabb cseppkövek meredeznek a több mint 400 millió évesre becsült barlang belsejében.

Sok látogató vallja azt, hogy a Hang Son Doong barlang olyan, mint egy másik világ. Ginger Zee az ABC News – Good Morning America című műsorából is ismert televíziós személyiség szerint a Son Doong díszletei olyanok, mint az Avatar filmben. Elnézve az alábbi kisfilmet, egyet is tudunk érteni.

 

 

A barlang felfedezésének fontosabb kronológiája

1990 decembere: Ho Khanh vietnámi favágóból lett barlangvezető és természetvédő egy dzsungeltúrán felfedezte a barlang bejáratát.

2009. április 7. Ho Khanh elvezette a barlanghoz a Howard Limbert nevű ismert barlangászt és vietnámi barlangexpedíciós csapatát a képződmény felmérése céljából. A barlang egy hét tanulmányozása után a brit-vietnámi barlangexpedíciós csapat a világ legnagyobb természetes barlangjának nevezte meg és hirdette ki.

 

 

2010. március 17. A kutatócsapat megmászta a világ legnagyobb barlangjának falát, így kijutva a barlangból, és befejezte a közel 9 km hosszú és 38,5 millió köbméter térfogatú helyiség felmérését. A National Geographic TV a Son Doong-barlangot szintén a világ legnagyobb természetes barlangjának nyilvánította.

2019. március 31. Howard Limbert és olyan jól ismert barlangi búvárszakértők, mint Martin Holroyd, Rick Stanton, Jason Mallinson és Chris Jewell merülés kutatást végeztek a Son Doong belsejében lévő földalatti folyóban. A búvárcsapat egy 78 méteres mélységű, víz alatti járatot talált, bár a járat teljes mélységét 93 méterben mérték. Ennél mélyebbre már nem tudtak merülni, hogy tovább kutathassák.

 

Felvirágoztatta a környéket

2011 előtt a helyieknek nem sok lehetőségük volt turisztikai tevékenységben részt venni, ami a munkanélküliség miatt nehéz életkörülményekhez vezetett, és sokaknak az erdőbe kellett menniük, hogy illegális fakitermelésből és vadászatból tartsák fent magukat.

 

2013-ban a Son Doong Expedition túrát a hatóságok jóváhagyták, mint egy 6 napos és 5 éjszakás kalandtúrát, amelyet az Oxalis Adventure üzemeltetett. Az expedíció azonnali visszhangot keltett az egész világon, és sok neves újság, illetve hollywoodi forgatócsoport érkezett a helyszínre.

 

A Son Doong az egyik legkülönlegesebb turisztikai célpontjává tette a környéket.

A barlang létezésének köszönhetően számos turisztikai szolgáltatás nyílt meg a régióban. További túrákat fejlesztett ki az Oxalis Adventure, és több száz magánszállást építettek a turisták kiszolgálására. Ennek köszönhetően egyre jobb lett a környzeő települések életszínvonal is.

 

 

——————–

(Forrás: travelo.hu, oxalisadventure.com, Wikipedia; fotók: Shutterstock)

 

 

Az Ázsia Neked 2017 óta kínál egyedi és különleges megoldást azoknak, akik vietnámi utazást terveznek. Mutatjuk hozzá a legjobb ajánlatokat az azsianeked.com oldalunkon!