Tarts velünk egy virtuális sétára Petrában!

Petra romvárosa Jordániában található. A Holt-tenger és az Akabai-öböl között, Ammántól 190 kilométerre délre emelkedik. A sivatag sziklái között megbúvó egykori karavánközpont egy arab néptörzs, a nabateusok virágzó fővárosa volt.

A 7. századtól hanyatlásnak indult, fokozatosan elnéptelenedett és csupán a beduin pásztorok tudtak létezéséről. Utolsó európai látogatói a keresztes lovagok voltak, majd 1812-ben egy svájci felfedező egyik útja során kalandos körülmények között ismét rátalált. A sziklából kifaragott város romjai, hatalmas sírtemplomai és varázslatos természeti környezete egyedülálló komplexumot alkotnak. Petra 1985 óta az UNESCO kulturális Világörökségeinek egyike.

Petra 1985 óta az UNESCO kulturális Világörökségeinek egyike.

Virtuális séta Petra romvárosában

jordániai romváros, a nabateusok 2.000 évvel ezelőtt virágzó, ma is lenyűgöző fővárosa mostantól már a Google Street View-n is bejárható.  A virtuális séta mellett – magyar nyelven – informatív leírások is segítik a nézelődőt. Fénykorában a sivatagi város több mint 250 négyzetkilométeren – Manhattan területének háromszorosán – terült el, és 250 000-en lakták. Megmaradt épületei közül ma 800 sírt és száznál is több templomot ismerünk, számos emléke azonban máig felfedezetlen.

A virtuális séta Petra romvárosában így készült:

Rózsavörös város a becenevét a környező hegyek színeiről kapta és 2007-ben felkerült a világ hét új csodája közé. Jelenleg Petrát 2500 turista keresi fel naponta, és ez a tény komoly problémát okoz a romváros megőrzésében – igaz a szíriai és iraki konfliktus miatt az utóbbi években csökken a látogatók száma.

A látogatók minden alkalommal, amikor megmásszák a kanyargós lépcsőket és megérintik a homokkő falakat, a város egy apró része örökre megsemmisül. A Kincsesház egyes részei csupán 10 év alatt 40 mm-t vékonyodtak. A hatóságok számára a legnagyobb kihívás megtalálni az egyensúlyt a turisztikai élmény és a múlt értékes emlékeinek megőrzése között.

 

Indulhat a virtuális séta Petrában? Ehhez kattints az alábbi képre:

forrás: erdekesvilag.hu

Psszt! Mielőtt kilépnél, használd ki a lehetőséget, és lesd meg jordán ajánlatainkat az azsianeked.com oldalunkon!