Ázsia legveszélyesebb országa? Ennek személyesen jártunk utána.

Ezt olvasd el, ha pontos képet szeretnél kapni Ázsia – szerintünk – legszebb szigetvilágáról.
 

Egy kedves Ázsia Neked Követőnk hozzászólása miatt fogalmazódott meg bennünk ez a cikk, aki a rossz közbiztonságra, gyilkosságokra, rablásokra, kalóztámadásokra, valamint Manila körülményeire alapozva titulálta a Fülöp-szigeteket Ázsia legveszélyesebb országának. Nos, akkor öntsünk tiszta vizet a pohárba.

 

On the spot – az Ázsia Neked munkatársai terepen
Mi is sok mindent hallottunk a Fülöp-szigetekről. Munkatársaink 10 éve járnak rendszeresen Ázsiába (van, hogy több hónapra) – éppen ezért is gondoltuk úgy, hogy mielőtt meghirdetnénk útjainkat a Fülöp-szigetekre, kimegyünk terepre és megnézzük a saját szemünkkel, milyen is az ország.
2022 márciusában Évi és Gábor munkatársunk egy egész hónapot töltött a Fülöp-szigeteken, ebből majdnem 1 hetet Manilában (azért is, hogy közelebb kerüljenek a helyiekhez és a helyi kultúrához). Semmilyen atrocitással nem találkoztak; az emberek mindenhol nagyon kedvesek és segítőkészek, egész útjuk alatt teljes biztonságban érezhették magukat – máskülönben nem is szerveznénk ide utat. Összességében azt kell mondjuk, teljesen biztonságos az ország, ha az ember nem megy olyan helyre, amit senki nem javasolna.

Mostani utazásunk alatt bejártuk Cebu, Boracay, Palavan, Busuanga szigeteinek nagy részét; utaztunk repülővel, hajóval, busszal; béreltünk autót és robogót; jártunk nagyvárosban, falvakban és úttalan utakon, de sehol nem volt problémánk a biztonsággal. Az ország egyáltalán nem koszos, sőt! Nagy általánosságban a legtöbb helyen tisztább, mint Thaiföld vagy Indonézia. Persze, mint mindenhol, tudni kell, hogy hova és hogyan kell utazni az országon belül, milyen programokat és szolgáltatásokat érdemes igénybe venni.

 

fotó: Ehmir Bautista | unsplash.com

[divider scroll_]


Mi az, amire szerintünk is ügyelnie kell a Fülöp-szigetekre utazónak?
Amit Manila kapcsán írt a Követőnk, abban van igazság. Valóban vannak a fővárosnak olyan részei (gettó negyed), ahol magas a bűnözés, a kábítószer-fogyasztás, de elővigyázatos utazó az ilyen típusú helyeket mindenhol elkerüli – ilyen ugyanúgy megtalálható Bangkokban, Hanoiban, Jakartában vagy Kuala Lumpurban is, mégsem gondolnánk, hogy ezért ezeket az országokat vagy városokat máris veszélyes helyekként kellene feltüntetni.

A déli „Sulu-tenger” (Palawan és Borneo között) nyílt részén valóban vannak kalózok a mai napig (csakúgy mint az afrikai partoknál, vagy Thaiföld környékén), így ezeken a területeken nem javasoljuk a hajóutakat.

fotó: Alexes Gerard | unsplash.com

[divider scroll_]


Kiknek ajánljuk?

A Fülöp-szigeteket általában nem az első ázsiai célpontnak választják az utazók – talán azért, mert kisebb a kultúrsokk, mint más országok esetében. Viszont aki oda megy, céllal teszi. Az emberek kedvessége és segítőkészsége, valamint a tengerpartok szépsége, a tengeri élővilág gazdagsága egész Ázsiában viszi a prímet (több év ázsiai utazással, valamint sok 100 óra vízben és víz alatt töltött idővel a hátunk mögött mondjuk ezt). Egyszóval összegezve: a tengerpartok és a víz szerelmeseinek nem nagyon van ennél jobb célpont. Pont ezért is mentünk oda személyesen, hogy lássuk, mit lehet nyugodt szívvel ajánlani az utazóinknak.

fotó: Datingscout | unsplash.com

[divider scroll_]

 
Tekintsd meg munkatársaink által letesztelt és összeállított útjainkat Ázsia legszebb szigetvilágába az azsianeked.com oldalunkon!