A Holt-tenger egészségügyi előnyei

A bőr- és légzőszervi betegségekben szenvedők elsősorban az ásványi anyagokban gazdag iszap, levegő és víz gyógyító tulajdonságai miatt értékelik a Holt-tengert.

 

A víz és az iszap nemcsak konyhasót, hanem számos ásványi anyagot, például káliumot, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz. Ez teszi mindkettőt „a létező legjobb sóvá” a bőr- és légzőszervi betegségek terápiájában. A sófürdők, különösen a Holt-tengeri sóval, évek óta a pikkelysömör hivatalos terápiájának részét képezik, mivel megnyugtatják a bőrt és enyhítik a tüneteket, például a viszketést.

 

 

Már egy rövid Holt-tengeri mártózás is segíthet csökkenteni a vércukorszintet és javíthatja a cukorbetegek egészségi állapotát Ben-Gurion Egyetem kutatóinak eredményei szerint.   Az egyetemi kutatásban II-es típusú cukorbajban szenvedő 14 ember vett részt, koruk 18 és 65 év között mozgott. A résztvevők a Holt-tenger 35 Celsius-fokra melegített vizével feltöltött medencében töltöttek el 20 percet. E rövid fürdőzés alatt is 13,5 százalékos csökkenés mutatkozott a vércukorszintben az átlagban 163 milligramm/deciliter 151-re apadt rögtön a fürdés után. Egyórányi mártózás után 141,4 mg/dl volt az érték.

 

Az izraeli vagy a jordániai oldalról érdemes a Holt-tengerhez menni?

A Holt-tenger az izraeli és a jordániai oldalról is megközelíthető. Mindkét oldalon vannak szállodák nyilvános és magánstrandjai is, amelyek az ottani vendégek számára vannak fenntartva.

  • Az izraeli oldalon több só és iszap áll rendelkezésre, mint a jordániai oldalon.
  • jordániai oldalnak viszont az az előnye, hogy a Holt-tenger fölött meg lehet nézni a naplementét – ez egy lélegzetelállító természeti jelenség.

Tehát az, hogy melyik oldal a megfelelőbb, attól függ, hogy inkább az egészségügyi előnyök vagy a turisztikai élmény miatt utazik-e a Holt-tengerhez.

 

 

Haldoklik a Holt-tenger

Kevés híresebb és különlegesebb tó van a világon, mint a Bibliából is ismert Holt-tenger. A tektonikus Jordán-árok legmélyebb, lefolyástalan részén képződött ez a 76 kilométer hosszú, 4-17 kilométer széles és 392 méter mély tó, amelynek felszíne 395 méterrel van a Földközi-tengeré alatt. Ez a világ legmélyebben elterülő állóvize, amelynek vízszintje évek óta csökken.

A parkolókból a Holt-tengerhez vezető utak egyre hosszabbak; a korábban közvetlenül a vízparton álló szállodák ma már jó száz méterre vannak a parttól; sok fürdőhelyen jól láthatóak a parton az elmúlt évtizedek feltárt rétegei.

 

A környezetvédők szerint 2050-re a Holt-tenger gyakorlatilag meghal, csupán a feneke mélyén marad omladozó falú, mély, vizes szakadék.

 

A tudósok szerint ennek oka a térség általános vízhiánya. Az éghajlatváltozás miatt a Júdeai-sivatagban emelkedik a hőmérséklet. A lenyűgöző fotók a fürdőző turistákról, akik úszás közben újságot olvasnak, akkor vélhetően a múlté lesznek.

 

——————–
(Forrás: vizpartok.hu, fotók: Shutterstock)

 

Megtekintenéd jordán utazásainkat?
Mutatjuk hozzá legjobb ajánlatainkat az azsianeked.com -on!