A világ legmagasabb pagodája, a Taipei 101

Az utóbbi évtizedekben az ázsiai országok felemelkedése kápráztatta el a világot, s nem is alaptalanul. Tajvan, a „szép-sziget”, amely bekerült az Ázsia Neked kínálatába, szintén ebbe a kategóriába tartozik. Most a legmagasabb tornyát mutatjuk be!

 

Ázsiában szédítően magas tornyokkal találkozhatsz, de Tajpej nagyvárosának középpontja, a Taipei 101 torony semmihez sem fogható. A város szimbólumaként számon tartott torony nevéhez méltó módon 101 emeletes (a föld alatt még 5 emelet) és 508 méter magas, amiből 438 méter “lakott”.

Méretét tekintve jelenleg a 10. legmagasabb torony a világon, a 7. legmagasabb Ázsiában, és az egyetlen Tajvanon. Ez a megaépítmény 5 év alatt épült fel 1999. és 2004. között. Érdekessége viszont nem csak a magassága, hanem kínai pagoda formája is, illetve az egész torony fenntartható energiaellátása.

A Taipei 101 belsejében találni még egy 728 tonnás rezgéscsillapítót (TMD), egy hatalmas aranyszínű gömböt, ami négy acélsodronyra van felfüggesztve, akár egy inga. Ez ellensúlyozza az erős szél okozta oldalirányú mozgásokat. A TMD egy többszintes üregben található, közel a torony tetejéhez. A látogatók egész közelről meg tudják nézni.

 

Amennyiben a toronyban jársz, suhanj fel a 89. emeletre, ahonnan eszméletlen a kilátás a város megannyi fényben úszó sugárútjára.

A torony aljában egyébként a város legkedveltebb xiaolongbao (gőzgombóc) étterme található, melynek bejáratában mindig méteres sorok álnak.

 

(Forrás: vjm.hu, fotók: Shutterstock)

 

Kedvet kaptál Tajvanhoz? Megértjük.
Mutatjuk hozzá a legjobb ajánlatokat az azsianeked.com oldalunkon!