Biztonságos most Srí Lankára utazni? – szakértőnk válaszol

Kedves Gábor!
Azt szeretném kérdezni, hogy a politikai helyzet miatt mennyire rizikós úti cél Srí Lanka?

– érkezett a kérdés egyik kedves utasunktól. De emellett többen voltatok, akik érdeklődtetek a Srí Lanka-i beutazással kapcsolatosan, többnyire szkeptikus hozzáállással.

fotó: Lou Lou B Photo | unsplash.com
[divider scroll_text]

 

Most Gábor, a területért felelős szakértőnk fog tiszta vizet önteni a pohárba:

A politikai helyzet már nagyrészt rendeződött, ezért nem kell számolni ilyen jellegű problémákkal. Ellenben a gazdasági válság még egy ideig biztosan érezteti hatását.
A kinti kapcsolataink, ismerőseink arról számolnak be, hogy már megszűntek az üzemanyag ellátási problémák, valamint az áramkimaradások, mivel az ország már most is jelentős mértékű támogatást, segélyt és kölcsönöket kapott.
Ami a jelenlegi, egyedüli megoldatlan problémát jelenti, az a szegényebb (főként munkanélküli) emberek megélhetése és élelmiszer-ellátása – bár itt szeretném leszögezni, hogy ez nem egy újkeletű probléma, csak most még rosszabb a helyzet, mint általában.

Ami a turizmust illeti: akadálytalanul működik minden turisztikai látnivaló és létesítmény, így utazóként a jelenleg fennálló problémákkal sem valószínű, hogy találkoznak a Srí Lankát választó utasaink.
Ami talán a leginkább érezhető a gazdasági válságból: az árak nagy mértékben emelkedtek, mivel a válság hatására egy kb. 30%-os infláció is bekövetkezett. Ez utazóként azért nem releváns, mert ugyan magasabbak az árak, de 1 Srí Lanka-i rúpia most nem 1,6 Forint (mint a 2022-es év elején), hanem 1,1 Ft, tehát kb. 35%-kal többet ér a pénzünk kint, így az árak forintban nézve nem igazán változtak.
Tehát összegezve a fentebbieket, a helyzet már most is stabil, de novemberre nagyon igyekeznek mindent úgy helyreállítani, hogy rendesen beindulhasson a turista szezon. Sosem volt akkora szüksége az országnak a turizmusból származó bevételre, mint most.

 

fotó: Hendrik Cornelissen | unsplash.com
[divider scroll_text]

 

Reméljük, Gábor szavaival minden kételyt eloszlattunk Benned Srí Lanka-i utazás-tervezésed kapcsán. Ha igen, akkor irány az azsianeked.com, ahol szuper ajánlatokkal várunk!