Ázsia Neked utazási tanácsadás: az ázsiai utak szakértője – költséghatékony utazás egyénileg

Vészeld át a jégkorszaki hideget az Ázsia Neked segítségével!

Comment are off

A poláris örvény gyengülése miatt brutális lehet az idei tél Európában és Észak-Amerikában.

Az idei tél jóval keményebb lesz a szokásosnál Észak-Amerika és Európa térségében a modellszámítások szerint. Ennek az az oka, hogy igen nagy a valószínűsége az úgynevezett hirtelen sztratoszférikus felmelegedés jelenségének – írja az Origo a Severe Weather Europe szakportál elemzése nyomán.

 

fotó: Casey Callahan

megszokottnál durvábbnak ígérkező tél a poláris légörvénnyel függ össze. A poláris légörvény egy ciklon a sarkok fölött, amely helyben tartja a hideg levegőt, ezzel megóvja a jégsapkákat az olvadástól, a délebbre eső területeket pedig a fagyoktól. Az időként megfigyelhető hidegbetörések és a sarki jég olvadása összefügg a poláris örvény gyengülésével.

Az örvény gyengülésének és széttöredezésének egyik oka a sztratoszférikus felmelegedés, amikor néhány napon belül akár 30-40 Celsius-fokkal is feljebb mehet a sztratoszféra hőmérséklete. Az előrejelzések szerint ezt követően a poláris örvény idén széttöredezhet, amely azt eredményezheti, hogy brutális hideg árasztaná el a Észak-Amerikát és Európát.

A hosszú távú előrejelzési modellek szerint december 27-től veheti kezdetét az erőteljes sztratoszférikus felmelegedés. Csúcspontját december 30-án éri el, amelynek következtében január első napjaiban elkezdődhet a poláris légörvény felbomlása, és szétáradhat a hideg.

Egyelőre még nem lehet mindezt biztosra venni, de a számítások alapján egyre nagyobb az esély arra, hogy brutális tél vár Észak-Amerikára és Európára.

Biztosítsd be utadat, és küldd el magad melegebb éghajlatra! Egzotikus utazásod lefoglalásához válassz kedvedre útjaink közül ide kattintva.

forrás: NLC.hu

About the Author