Wat Rong Khun – hófehér buddhista templom Thaiföldön

Wat Rong Khun egy kortárs buddhista templom, amely Chiang Raiban található, Thaiföldön.

 

Chalermchai Kositpipat tervezte, és 1997-ben kezdték el az építkezéseket. A fehér templom különbözik minden más templomtól Thaiföldön. A fehér szín Buddha tisztaságát jelképezi, és a kis tükrök a külsején Buddha bölcsességét, amely “mindenhol a földön és a világegyetemben fényesen fénylik”. A híd ami a templomhoz vezet jelképezi az átmenetet az újjászületések során.

A híd az újjászületések körforgásának hídja és szimbolikus értelemben átviszi a látogatót egy szenvedésektől mentes állapotba, túl a halálokon és az újjászületéseken. A tavacska mellett két kinnaree-t is láthatunk, ezek a buddhista mitológiából ismert félig ember, félig madár alakok. A hídon átérve a “mennyország kapujába” érkezünk, amelyet két hatalmas alak védelmez, akik az emberi sorsok felett döntenek.

 

Az alkotó 1997-ben kezdett hozzá az eredeti, és nagyon rossz állapotban lévő Wat Rong Khun újjáépítéséhez. Az egész tervet saját pénzből finanszírozta, és az elkészült templomot oktatási és meditációs központnak szánta. A munkálatok 2008-ra fejeződtek be, de egy 2014-es földrengés következtében a hófehér Wat Rong Khun súlyosan megrongálódott. Ekkor a templomot határozatlan időre bezárták.

A thai Gaudí a klagenfurti apokaliptikus kápolnától vehette az ihletet?

A Wat Rong Khun minden részlete jelentést hordoz. Az a kör alakú tér például, amiből kezek nyúlnak felfelé, a vágyakat szimbolizálják, illetve az emberi szenvedést és a poklot. Mikor a látogatók megérkeznek, egy kis hídon keresztül át kell kelniük efölött a terület fölött, hogy a fehér templom fő épülete (az Ubosot) irányába eljussanak.

(Forrás: erdekesvilag.hu & vilagjaro.hu, fotók: Shutterstock)

 

Az Ázsia Neked 2017 óta kínál egyedi és különleges megoldást azoknak, akik dubaji utazást terveznek. Mutatjuk hozzá a legjobb ajánlatokat az azsianeked.com oldalunkon!