Zanzibár elbűvölő szigetvilága

 

Zanzibár Tanzániához tartozó szigetcsoport Afrika keleti partjainál. 2 fő szigetből áll Unguja (Zanzibár) és Pemba, valamint kb. 51 másik kisebb szigetből. Unguja a nagyobb sziget, területe 1554 km². Zanzibár teljes területe 1651 négyzetkilométer, lakossága 1,07 millió (2004). Az ugyancsak Tanzániához tartozó

Mafia-szigettel együtt néha Fűszer-szigeteknek is nevezik őket,

de ez a név inkább az Indonéziában található Maluku-szigetekkel forrott össze.

→ A Stone Town-i rabszolgapiac cikkünkért kattints ide ←

 

Az Unguja szigeten fekvő Zanzibár város régi központja és idegenforgalmi attrakciója „Mji Mkomwe” (óváros), amit sokan az angol nevén ismernek: Stone Town vagyis Kőváros. A Kőváros köré később vályogházak épültek, ahol az újonnan érkezők telepedtek le. Ez az egyetlen ma is működő ősi város Kelet-Afrikában, mely az UNESCO Világörökség részét képezi.

Zanzibár gazdasága főleg a fűszer termelésére és a turizmusra épül.

Egy időben a zanzibári kikötő volt az egész kontinens egyik legfontosabb állomáshelye, ahol elefántcsonttal, teknőspáncéllal, ébenfával, fűszerekkel megrakott hajók várakoztak hogy aztán kelmékkel, ruhákkal, gyöngyökkel, kínai porcelánnal, selyemmel, fegyverekkel, borral, búzával térjenek vissza. Zanzibár szigete 20.000 éve lakott és valószínű, hogy első lakói az afrikai kontinensről érkeztek.

 

A Kővárosban sok régi épület található, köztük az Arab Erőd, melyet 1698-1701 között építtettek az ománi arabok. Az erőd hatalmas épületében egy szabadtéri színház működik. Zanzibár anglikán temploma az egykori rabszolgapiac helyén épült. Mangapwani volt a neve azoknak a kamráknak, ahol a rabszolgákat őrizték, szörnyű körülmények között, egy szűk pincében láncra verve. Stone Town volt a rabszolga-kereskedelem központja Afrikában.

A híres Palota Múzeum hófehér épülete az 1890-es években épült a szultáni család részére. 1994 óta múzeumként működik. A Kereskedők Háza a XIX. században épült az óváros központjában. Az öt emeletes építmény minden szintjét hagyományos balkoni vesz körül. Eredetileg az indiai kereskedők tulajdonában állt, a közelmúltban pedig felújították és szállodaként üzemel.

Zanzibár leghíresebb szülöttje a zenész Farrokh Bulsara vagyis Freddie Mercury, aki 1946-ban Zanzibáron született. Stone Town tengerpartján van egy „Mercurys’” nevű étterem is. Szülőházát ma is emléktábla díszíti.

Zanzibár évszázadok óta a világ egyik legnagyobb fűszertermelője. A sziget legnagyobb része ma is fűszerültetvény, illatos szegfűszeggel, curryvel, szerecsendióval, gyömbérrel, borssal és cardamommal. Trópusi gyümölcsöket, ananászt, mangót, banánt, narancsot, mandarint, avokádót, papaját, grapefruitot, csillaggyümölcsöt, passiógyümölcsöt (maracuja) termesztenek. A szigetek bővelkednek színes korallzátonyokban, pálmafákban, tengeri fűtelepekben, mangrove-erdőkben, homokos strandokban, alligátorteknősben, tintahalban és polipban, több féle kagylóban, osztrigában, tengeri rákokban, homárban. A lakosság 25%-ának jelent megélhetési forrást a halászat.

Zanzibár évtizedek óta misztikus és varázslatos hely, a világ egyik legromantikusabb helyszíne, amit a gyönyörű türkizkék tenger, és a fehér homokos  tengerpart tesz felejthetetlenné az idelátogatóknak.

 

——————–
(Forrás: erdekesvilag.hu, fotók: Shutterstock)

 

Kedvet kaptál Zanzibárhoz? Megértjük.
Mutatjuk hozzá a legjobb ajánlatokat az azsianeked.com oldalunkon!