Zanzibár lelke – A maszájok

Zanzibári utazásod során garantáljuk, hogy az ottani őshonos emberek hozzá fognak járulni a felhőtlen időtöltésedhez: ők a maszájok (vagy maszaik), Kelet-Afrika egy etnikai csoportja, akik Kenya déli síkságain és Tanzánia északi részén élnek.

 

Gyere, és ismerd meg közelebbről ezeket a kedves embereket!

 

A férfiak magas növésűek és büszke emberek. Öltözetük sokszor egyetlen színes vászon, hajukat birkafaggyúval és vörös agyaggal frizurába gyúrják. Lenézik a földművelést és tabu tiltja náluk, hogy „átdöfjék”, felássák, megműveljék a föld testét. Halottaikat is a szabad ég alatt hagyják a dögevők prédájául.

kép: shutterstock
[divider scroll_text]

 

A szarvasmarha áll a létfenntartásuk és szokásaik középpontjában. Dárdával vagy nyíllal megkarcolják a tehenek nyaki ütőerét, s a kibuggyanó vért tehéntejjel keverik. Ez a táplálékuk része. További ételeik túróból, sajtból, vad gyümölcsökből állnak. A férfiak feladata az állatok legeltetése, a vízszükségletük biztosítása, a ragadozók elleni védelme és egyben a törzs védelme.


kép: shutterstock
[divider scroll_text]

 

Hajlékony, vékony botokból épülnek fel a kunyhóik, amelyet agyaggal betapasztják a záporok elleni védelmül. A fiúk 14-15 éves koruk körül válnak moránná, vagyis harcossá, ekkor szertartásosan körülmetélik őket, majd saját állattartó tábort építenek maguknak, ahol egyedül élnek akár több évet is, mielőtt visszatérnének a többiekhez, hogy megnősüljenek.

A nők öltözeteikben és ékszereikben az élénk színeket kedvelik. Ismertek gyöngynyakékeikről és hatalmas fülbevalóikról. Karjukat fémspirál díszíti. Az asszonyok feladata a gyermeknevelés, a szállásépítés és az élelemgyűjtés.

 


kép: shutterstock
[divider scroll_text]

 

Napjainkban sok maszai az idegenforgalomban próbál megélni. Elszegődik túravezetőnek vagy a szafaritáborok biztonsági őrének. Sokan közülük beköltöznek a városokba és az óceánparti üdülőhelyekre, hogy munkát találjanak.

 

 

Kedvet kaptál Zanzibárhoz? Megértjük.
Mutatjuk hozzá a legjobb ajánlatokat az azsianeked.com oldalunkon!