Ádám-csúcs, avagy Buddha lábnyoma

Az Ádám-csúcsot (angolul: Adam’s Peak, szingalézül: Sri Pada) ősidők óta tisztelet övezi.

 

A buddhista hívők szerint ez Buddha lábnyoma, amit a szigeten tett látogatása során hagyott hátra (a hinduk Siva lábnyomaként tisztelik). A zsidók és a keresztények is szent helyként tekintenek a 2.224 méter magas hegyre, ugyanis hitük szerint Ádám a Paradicsomból való kiűzetése után itt lépett először a földre.

Az Ádám-csúcs megmászása még az edzett túrázónak is komoly próbatétel, ugyanakkor a Srí Lanka-i utazás egyik fénypontja lehet.

A csúcs több könnyebb és nehezebb útvonalon is megközelíthető. Felérve a hegytetőre egy szentély fogadja a fáradt zarándokokat az állítólagos lábnyom felett. Sajnos a lábnyomnak vélt mélyedést nem lehet látni, mert leplekkel van letakarva, viszont életre szóló élmény az utazó elé táruló látvány.

A csodás kilátás mellett érdemes megfigyelni, ahogy szépen kirajzolódik a hegy piramist formáló árnyéka.

A napfelkelte csodálatos pillanat, ilyenkor a zarándokok néma csendben figyelik az aranyló napsugarak feltűnését, miközben a szerzetesek dobszóval, kagylókürt hangjával üdvözlik az új nap kezdetét.

 

Mikor érdemes felmenni az Ádám-csúcsra – Adam’s Peak-re?

A legalkalmasabb időjárás a hegy megmászására a január és a február. A zarándokok az utat általában éjszaka teszik meg – éjfélkor indulnak-, hogy hajnalban gyönyörködjenek a lélegzetelállító napfelkelte látványában.

 

(Forrás: srilanka.hu, fotók: Shutterstock)

 

Az Ázsia Neked 2017 óta kínál egyedi és különleges megoldást azoknak, akik dubaji utazást terveznek. Mutatjuk hozzá a legjobb ajánlatokat az azsianeked.com oldalunkon!