Ahol kővé válnak az állatok: a tanzániai Nátron-tó

A tóba kerülő elhullott állatok mumifikálódtak a magas nátron-sótartalom miatt. Minderről Nick Brand, angol fotós készített megdöbbentő felvételeket. A tanzániai tónál történő furcsa jelenségnek a víz különleges kémiai összetétele az oka. Az állatok egy nagyon ritka jelenségnek az áldozatai: úgy néznek ki, mintha testük megkövesedett volna.

 

 

A Nátron-tó a világ leglúgosabb tava. Állandó 9-10.5 közötti pH értéke van, ami azt jelenti, hogy a vize annyira lúgos, mint egy kézmosáshoz használt szappannak. Ebben a közegben élni ezért nem is tanácsos, de ezt az állatok is tudják. A flamingó például annyira cseles, hogy direkt a tavi sárszigeteken épít fészkeket, mert így biztos lehet benne, hogy a ragadozók nem támadják meg fiókáit.

 

A világ leglúgosabb tava: a vize annyira lúgos, mint egy kézmosáshoz használt szappannak.

Ám így is akad elhullott állat, ami a tóba kerül. Ezek a tetemek konzerválódnak, ugyanis a lúgos közegtől nem indultak el a bomlási folyamatok. Nem véletlen a tó Nátron neve sem, hiszen az ókori Egyiptomban a papok is nátront használtak a mumifikáláshoz.

 

A száraz évszakokban a tó jelentős mértékben kiszárad, és ezért a felszínre kerülnek a kiszikkadt állattetemek, melyek testét vastagon borítja a nátron-só. Az angol fotós, Nick Brand felszedte ezeket az “megkövesedett” állatokat, és úgy ábrázolta őket, mintha élnének. Fotósorozatának célja nem volt más, minthogy felhívja a figyelmet a jelenségre.

forrás: erdekesvilag.hu

Psszt! Mielőtt kilépnél, használd ki a lehetőséget, és lesd meg zanzibári ajánlatainkat az azsianeked.com oldalunkon!