Arul Mihu Navasakthi Vinayagar temploma – Seychelle-szigetek

A Seychelle-szigetek szépséges környezetében, a buja zöld dombok hátterében kiemelkedik egy feltűnően egyedi hindu templom, amely egy viszonylag új látványossága a szigetek fővárosának, Victorianak.

 

Az 1992-ben épített Arul Mihu Navasakthi Vinayagar templomot Lord Vinayagarról nevezték el, akit gyakran Gaṇeśaként is említenek – ő az akadályok elhárítója, az anyagi jólét és az új kezdetek ura. Ez az egyik legnépszerűbb istenség a hindu vallásban.

A templom Victoria központjának közelében áll. Elsődleges ismertetőjele különleges tornya (gopuramgopuram), amelyet a színek és díszek egyvelege tesz igazán látványossá. A Seychelle-szigetek tamil közössége évente itt ünnepli a Thaipusam Kavadi Fesztivált, amely a szigetek egyik kiemelt eseménye.

 

Sok india a brit gyarmati uralkodás ideje alatt vándorolt a Seychelle-szigetekre, fogvatarott szolgaként, viszont idővel más ázsiaiakkal együtt kereskedelmi tevékenységet kezdtek folytatni. A bevándorlók miatt a Seychelle-szigetek népessége is sokszínűvé vált – a megközelítőleg 100.000-es lakosság kb. 2%-át teszik ki a hinduk. Habár a teljes populációt tekintve az indiaiak 6%-ot tesznek ki, köszönhetően az elmúlt évtizedekben megnövekedett számúknak.

 

A Vinayagar templom az India déli részén található hindu templomok kicsinyített másolata.

Az istentisztelet helyszínéül egy külön szentély szolgál, a garbhagriha (a hindu és dzsain templomok legbelső szentélye, amit a „szentek szentjének” vagy „sanctum sanctorumnak” neveznek), ahol Vinayagar isten szobra található. A belső szentély előtt van egy kis előszoba, amely a hívők gyülekezőhelyéül szolgál.

 

A templom fő ismertetőjele a torony, amely a garbhagriha fölött van, és körülbelül 30 méter magas. A mandapam (a templomok kibővített részeként szolgál, különböző szertartásokra és összejövetelekre) egy pavilon alatt található, amelyet szertartásokhoz használnak. A templom tornyán hindu istenségek színes alakjai láthatók. A templom fontos a közösség számára, és a helyi hinduk zarándokközpontja.

 

——————–

(Forrás: insideseychelles.com, fotók: Shutterstock)

 

 

Kezdhetjük szervezni a Seychelle-szigeteki utazásodat? Mutatjuk hozzá a legjobb ajánlatokat az azsianeked.com oldalunkon!