Komodo – A varánuszok szigete

A Komodo-sziget Indonézia egyik legkülönlegesebb szigete, mely a varánuszok természetes élőhelyeként ismert természetvédelmi terület is egyben.

A sziget Kelet-Nusa Tenggara tartomány és a Kis-Szunda szigetek része, területe 390 km2. Maga a sziget is a területén élő ősgyíkokról kapta a nevét, mely a világon egyedülállóan csak ezen a szigeten és környező kisebb szigeteken (Rinca és Padar szigetén) honos.

A szigeten kb. 2.000 fő lakos él, akik az iszlám vallást követik. Az alacsony számú lakosság miatt Komodon érintetlen természeti kincseket tekinthetünk meg.

 

A komodoi varánusz


kép: shutterstock | A komodoi varánusz
[divider scroll_text]

 

A szigeten megtalálható hüllő a Föld egyik legnagyobb hüllője, mely 3 méteresre és 170 kg tömegűre is megnő. Az ide látogatók testközelből tekinthetik meg ezeket a különleges állatokat. Először az 1910-es évek elején „tévedtek a szigetre” holland hajósok, akik már ekkor említést tettek ezekről a hüllőkről, ami merőben szokatlan volt az európai szemnek. A tengerészek túlozva így tesznek róluk említést: “A lény a hét méter hosszúságot is elérte, szájából tüzet okádott. “

Steyn van Hensbroek hadnagy, a  Floresen állomásozó holland tiszt expedíciót szervezett a Komodo-szigetre. Felfegyverkezett katonáival szállt partra Komodon, és egy néhány nap alatt sikerült elejtenie a különös állatok egyikét. A főhadiszállásukra  szállította az állatot, amelynek hossza 2,1 méter volt, alakja hasonlított egy gyíkéra. A további példányokról Peter A. Ouwens, a jávai állattani múzeum és botanikus kert igazgatója készített fényképeket. Az Ouwens által készített feljegyzések az első megbízható dokumentumok a komodoi varánuszokról.

 


kép: shutterstock | A komodoi varánusz nevezhető sárkánynak is, azonban ő nem okád tüzet.
[divider scroll_text]

 

Ouwens a minták vizsgálata alapján megállapította, hogy a komodói sárkány nem okád tüzet. A faj a varánuszfélék családjába tartozik. Kutatási  munkájának eredményeit 1912-ben tette közzé. A felfedezett hatalmas gyíkot Varanus komodoensisnek nevezte, ismertebb neve komodói sárkány vagy komodói varánusz.

Mivel a szigeten a komodoi varánusznak nincs természetes ellensége, viszonylag háborítatlanul élhet és szaporodhat. A komodói sárkány mára egyfajta élő legendává vált. A felfedezése óta eltelt évtizedekben számos ország indított expedíciót a szigetre a faj vizsgálatára. 2011-ben a szigeten élő varánuszok miatt a Komodo-sziget a világ hét természeti csodájának egyike.

Komodon nemcsak varánuszok élnek. További ismert fajok közé tartozik a sörényes farkas, a cibetmacska, a különféle kakaduk és a makákó.

 

Komodo és a Pink Beach


kép: shutterstock | A Pink Beach
[divider scroll_text]

 

Komodo a varánuszok mellett különleges a rózsaszínű tengerpartjáról, amely a világ 7 rózsaszín tengerpartjainak egyike. A parti homok különös színét a vízben élt elpusztult papucsállatkák színe adja.

forrás: indonezia.info

 

Felfedeznéd a Komodo-szigetet és egyidejűleg Indonéziát is?
Kérj ajánlatot utazásra azsianeked.com oldalunkon!