Zanzibár hidegrázós része

Zanzibár rendkívül érdekes, de részben sajnos sötét történelemmel rendelkezik.

A zanzibári rabszolgapiac az utolsó dolog, ami eszünkbe jut, ha erre a paradicsomi szigetre gondolunk.


fotó: shutterstock.com
[divider scroll_text]

 

A zanzibári gazdasági tevékenység minden formája közül a rabszolgaság volt a legjövedelmezőbb. Az újonnan szerzett rabszolgákat gyakran kényszerítették arra, hogy elefántcsontot és egyéb javakat vigyenek vissza Bagamoyóba (Tanzánia). A Bagamoyo név a kiswahili szavakból származik – a bwaga moyo ami azt jelenti: „tedd le a szíved”. Ez volt az a pont, amikor a rabszolgák feladták a szabadság vagy a menekülés reményét.


fotó: shutterstock.com
[divider scroll_text]

A rabszolga-kereskedelmet 1873-ban megszüntették, de a rabszolgaság mint intézmény 1909-ig fennmaradt Zanzibáron.
Bár a rabszolga-kereskedelem az egész szigeten folyt, három fő piac volt. Ezek közül a kővárosi rabszolgapiac volt a leghírhedtebb – az ott történt brutalitások miatt.

Zanzibárra érve a rabszolgákat megtisztították, és testüket kókuszolajjal borították be. A rabszolgák arra kényszerültek, hogy sorban járjanak az utcákon, amit kardos vagy lándzsás lojális rabszolgák őriztek. A vevők megvizsgálták a szájukat, fogaikat és minden testrészüket. Ezt követően futásra késztették őket, hogy megmutassák, nincsenek hibáik.


fotó: shutterstock.com
[divider scroll_text]

A hivatalos nyilvántartás szerint a Stone Town-i rabszolgapiacon egy millió rabszolga került eladásra, a nem hivatalos források szerint ez a szám jóval magasabb.


fotó: shutterstock.com
[divider scroll_text]


Ma Stone Town az UNESCO Világörökség része. A zanzibári rabszolgapiaci emlékművet – SLAVE MARKET – 1998-ban mutatták be, emlékeztetve a sziget szomorú történetére.

 

Ha eddig azt gondoltad, hogy Zanzibár csak a tengerparti üdülésnek kedvez, akkor ezzel a cikkel is rácáfoltunk erre. Megannyi program vár – kérj ajánlatot munkatársunktól az azsianeked.com oldalunkon!