Városnegyedek alakultak ki a helyhiány miatt más épületek tetején Jakartában

A háztetők kiváló életteret biztosítanak, különösen a nagyvárosi környezetben, ahol minden lehetséges helyet kihasználnak lakossági, és kereskedelmi célokra. Észak-Amerika, Ázsia és Európa számos városában a helyhiány miatt az építészmérnökök és a kivitelezők a házak tetején alakítanak ki játszótereket, úszómedencéket és zöldséges kerteket. Egy indonéz kivitelező egész városnegyedet alakított ki egy bevásárlóközpont tetején lakóépületekkel, kövezett utakkal, teniszpályával és növényzettel.

A Cosmo Park lakóövezet Indonézia fővárosa, Jakarta központjában, a Thamrin City Mall nevű bevásárlóközpont tetején helyezkedik el tíz emelet magasságban, de egy átlagos városnegyed érzését kelti. A körülbelül másfél hektár kiterjedésű tetőre 78 darab kétszintes házat építettek aszfaltozott utakkal. A lakosok egy erre kialakított rámpán tudnak fölautózni a házaikhoz. A tetőt magas fémkerítés veszi körbe, védve őket attól, hogy lezuhanjanak, vagy autóval lehajtsanak róla.

A lakosok biztonságosabbnak érzik környezetüket egy átlagos városnegyednél, hiszen egy épület tetején élnek, még sincsenek annyira elszigetelve, mint egy lakásban.

„Nagyon jó itt élni, rengeteg a nyílt tér, a fiam kedvére biciklizhet a környéken. A központban helyezkedik el, mégis nagyon biztonságos, és kellemes a lakókörnyezet.”

– nyilatkozta az egyik lakos, Fazila Kapasi. Fazilának nyomós oka volt a Cosmo Parkba költözni, hiszen a Jakartában gyakran előforduló áradások elől menekültek ide férjével hat évvel ezelőtt.

 

Egy másik lakó, Indri Lestari hasonló gondolatokat osztott meg:

„Ez egy kedves kis oázis. Bárkinek szívesen ajánlom.” – mondja.

A város népessége több, mint 10 millió fő, az agglomerációt is figyelembe véve pedig háromszor ennyi, így hamarosan még több ilyen, tetőkre épített városnegyedre lesz szükség. Az élet a talaj szintjén lassan sokak számára elviselhetetlen lesz a gyakori áradások miatt, amik az esős évszak velejárói. Súlyosbítja a helyzetet, hogy Jakarta süllyed, hiszen egyre több és több talajvizet szivattyúznak ki a földalatti víztározókból iváshoz, mosáshoz és építkezésekhez. Mindennek tetejébe a tenger szintje a Jakartai – öbölben évről évre emelkedik.

Jakarta a világ egyik legnépesebb városa, népsűrűsége hasonló Tokióéhoz 14.000 fő/négyzetkilométerrel. Viszont Tokió, és Ázsia egyéb nagyvárosai manapság már függőlegesen terjeszkednek. Ezzel szemben Jakarta még mindig vízszintesen terjeszkedik alacsony építésű családi házakkal, így egyre kevesebb a kihasználható hely házak építésére és parkosításra. A városban nyomasztóan kevés a zöldövezet, a területének kevesebb, mint 10 százalékát használták fel közparkok és kertek létrehozására.

Jakarta ingatlanokkal foglalkozó intézetének vezetője, Wendy Haryanto szerint az egyetlen lehetséges mód a város élhetővé tételére, ha függőlegesen kezdenek építkezni. Rámutat, hogy az állam tulajdonában rengeteg fontos helyen fekvő földterület van, amiknek a kihasználtsága alacsony, hiszen például piac épület, vagy buszpályaudvar található rajtuk. Javaslata, hogy ezeknek az alacsony kihasználtságú épületeknek a tetejére is több emeletes, olcsó lakóházakat kellene építeni, hasonlóan a bevásárlóközpontok tetejére épült lakónegyedekhez.

 

„Ezzel mindenki nyerhet. A vállalkozók extra bevételre tehetnek szert az eddig ki nem használt terek beépítésével, a környékbeli üzleteknek megnövekszik a forgalma, és elérhető árú lakások jönnek létre a városban.” – reménykedik Wendy. 

„Amint ezekbe a negyedekbe beköltöznek a lakók, egyre több földterület fog fölszabadulni zöldterületek számára. Ez segíteni fogja Jakartát kitűzött célja elérésében, vagyis területe 30 százalékának zöldterületté alakításában.”

 

forrás: Érdekesvilág.hu

Psszt! Mielőtt kilépnél, használd ki a lehetőséget, és lesd meg indonéz ajánlatainkat az azsianeked.com oldalunkon!